我哋做咗個教外國人廣東話嘅網

200 回覆
924 Like 18 Dislike
大家好,我哋依家整咗個網站免費教人講廣東話。我哋每日慢慢噉更新𡁵,希望可以幫依家喺香港嘅外國人,同埋喺海外嘅香港人後代,學到去native嘅級數。我哋暫時主要係做𡁵同文法有關嘅教材,之後都會推出用廣東話寫嘅故事書同podcast,方便人學。

因為我哋全部人都冇學過,老師又唔識教廣東話文法,作為香港人,睇我哋個網都可以學到好多你成日用,但係唔識解釋嘅字嘅意思。

Our website: howtostudycantonese.com
Our Facebook: https://www.facebook.com/howtostudycantonese

除咗想大家幫手介紹我哋畀有需要嘅人之外(用其他各種方法幫手都可以),我哋都想搵啲精通外語嘅巴絲幫手翻譯。利申:我識韓文

唔該晒大家先。
十卜
希望多啲人認識廣東話
想教女朋友廣東話
一直都唔識教
多謝巴打咁有心機
Thank you for your feedback. 你係用電話定電腦睇㗎?係篇文中間嗰啲廣告定側邊嗰啲?我哋睇吓之後可以點改。
我都係為咗溝女而開始做呢樣嘢
有心機 幫推
不過內容好似偏長同有啲難
會唔會驚啲人冇心機學同睇
因為我哋嘅定位唔係做普通嘢,係想幫人真係學得好為止,所以難係一定會嘅。

我哋寫嗰陣都發覺廣東話文法真係好複雜,所以先整咗啲表畀人容易啲學。我哋會再諗吓點做可以做得好啲

依家暫時都有唔同國家嘅人用我哋個website,美國英國加拿大以色列波蘭日本韓國噉,不過數量唔多。
仲有俄羅斯
多謝巴打
整好英文先啦
太多語言怕你地一開始搞唔掂
支持!
支持!
利申: linguistics撚,有咩幫到手嘅一定幫
正啊 畀吓意見我哋unit 0, 教phonetic 個課啦 事關自己唔知點可以寫得簡單啲
Linguistics 撚
其實真心講句
太復雜人地想學都唔會學到
你用咁多linguistics terminology去解釋
只會係讀linguistics 既外國人先會有機會明

如果只係想多d人接觸廣東話
就唔好用咁多lingo去解釋文法

就算學外語都好 接觸一定係vocab先
連字都未識學咩grammar
教下phrase同vocab就算啦

我讀ling同廣東話係母語都要d時間先睇得明
你話鬼佬會唔會明

intention係好好
不過要諗下你個網想做d乜
要approach 小貓3 4 隻定promote 廣東語
同埋所有野有埋sound track會好好多
唔係個個都識睇拼音
支持樓主先!希望多尐人學到!
由0到native ge應該有99.999999%做唔到 因為學完都會變潭仔呀姐咁
Soundtrack 嗰個準備𡁵,不過一開頭真係好難教。教Vocab先佢有唔識grammar用唔倒,教grammar先佢又唔識vocab

所以我哋其實依家係想佢哋自己查住字典學

linguistics terminology嗰度我再諗吓點搞,好頭痛
認真太深
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞