[勇者救公主]請選擇武器:

1001 回覆
774 Like 58 Dislike
我笨拙地站直身子,邊跳邊尋找房間。

鏗鏗──鉲──
房外傳來金屬碰撞的聲音。

我動作太大了,每跳一下所發出的呯呯聲……
似乎驚動了……

「兒子,起床了嗎?等我兩分鐘,煮好粥就端進來給你啊。要乖乖吃藥喔。」

如果我被發現想逃跑,又會浪費多一日了……

兩分鐘!工具在哪裡呢?忘忘忘記了──
(每一個「檢查」選項劇情需時一分鐘)

A. 檢查牆壁
B. 檢查床頭
C. 檢查桌子
D. 離開房間
c
C
真係on99冇話錯你,有得揀,咪俾你揀回家lor,重睇啦屌
exactly pokemon 一樣夠可以比你loop到完場,你認為咁叫選擇嘅話,你認為咁係有趣嘅話
A
有option 就屌劇情廢,係咁loop回家
冇option 就話唔俾人揀回家
d
話香港人要俾人管先安樂呀弱智仔,唔俾人管咪出出入入以為好有趣lor
有potion 俾你揀咪自由lor,下下問老師俾唔俾揀回家咩,大個仔啦,有option 唔代表可以亂用之後屌人悶架
世界的確好大架,揀回家咪唔知世界有幾大lor,你講得好好呀
係咁loop回家都諗住有劇情,不如looploop下lv1 跌把刀俾你走去殺魔皇啦屌,好好奇係咪玩pokemon都係咁,係屋企門口係咁出出入入,之後屌隻game悶,“冇劇情嘅?” “出出入入都可以有其他嘢做架嘛”,你同任天堂講lor,點解起始鎮出出入入冇嘢送俾我
c
d
你跳到桌子前,上面只有一個相架,相中是一張人手畫的火柴人全家幅。

兩大一小,其中一個大的鬍子男被塗花了。

已經有多久沒見過他呢。

「可沒有時間緬懷過去!」

你仔細地檢查了桌子,並沒有什麼特別,因為除了相架外一無所有。

唯一發現是桌下的抽屜,可是被牢牢鎖上了,需要鑰匙打開。

這樣就花了一分鐘…… 為了不完全零收獲,你還是取了相架內的畫紙。

「可能會有作用吧。」
可能……

「獲得 全家幅畫紙」

啦啦~啦啦啦~

還未鬆綁!剩剩剩下一分鐘了!
怎樣做好呢?

A. 檢查牆壁
B. 檢查床頭
C. 離開房間
A
C
其實不如揀翻第一個留言
而家又要慢慢碌翻睇下究竟樓主揀左邊個option
搞到參與感低左好多
抱歉暫時不會再改動。

成日改大家都可能無所適從,我知道咩形式都滿足唔到所有人,目前我認為呢個方式最好,所以想呢個玩法玩落去先。
可能會慢咗好多,但我寧願慢,抱歉。

每次我會係一開頭交代個動作/地點係做咩(如果無唔記得 ),希望你地唔會追post追得太辛苦。
我每個option都會用紙mark低邊個最多人揀/最多正評的。

嚟緊有某啲劇情會用另一種投票作決定,如果巴打你都參與到就好啦
真心多謝支持
A
a
B
你跳到牆壁前,上面有著無數文字。

全都是我用血寫的。

活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活活

要活活活活著。

在角落的「活」字,只寫到一半。

被硬生生一道裂縫中斷了…… 我想起來了!

我摸向裂縫,一片小磚異常鬆動,所掩藏部分內裡有一個小布袋,摸上手硬硬的。

「獲得 銀幣二十個、刀片」

以往用來寫字的工具,今日派上用場。

快!快快快!

你用刀片急速地來回猛割,心急得手腕也割出數道血痕。
不消一會,你用刀片把麻繩割斷了。終於手腳能郁動了!

好像還有些東西可以做呢……

沒時間了!快跑!
沒其他方法了,出口只有一個!

你一踏出房門,已見到母親側身準備轉過來。
要立即離開!

門框只是一步之遙,你突然想起了它們!
「貪食」之皮!藥!斷骨!鐵盒!

幸好鬆綁了,但貪心的你只來得及順手拿兩樣,你會怎選擇呢?
(以下回覆按正評最多兩項為選擇)
「貪食」之皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞