求救!昆蟲專家請入!呢隻係咩昆蟲

71 回覆
4 Like 0 Dislike
嘩屌,呢啲最麻煩
搞成點我屋企都有幾隻
買D糯米喂佢地食啦
聽講淘寶網賣嘅呢隻藍箭殺木蝨好有效

係咪真架?

殺埋自己都有份

買過,噴左係無野咬,但過一排床蝨又出番哂黎,可以我搵唔到佢個溫床
仆街LU
搬屋啦
落埋de粉做防護
有冇人講下點解會有,預防勝於治療

我都想知
係攬枕發現床蝨個竇有十幾隻,再係窗簾最頂排扣d摺位發現兩個竇,跟住滅左d竇 用左de粉後未有再發現
搞成點呀
有冇人講下點解會有,預防勝於治療

我都想知

一定係出面帶入屋企
主要成因:
1. 外傭:佢地國家原本有,d野帶黎個時順手帶埋黎,加上去到屋企通常將d野收床下底,佢地幫主人整理衣物通常係自己房,一搞就搞到周圍係

2. 旅行:外國酒店、飛機機位都有,試過有次係倫敦間酒店發現後立即要求換房

3. 屋企老人家/外傭去社區中心/出去hea帶番黎,老人家反應較遲,唔知比野咬,而唔知點解佢地通常咬主人>外傭,所以都係好遲先發現到

4. 外國親人帶番黎,情況係1+2

5. 亂執街邊野,如木,通常d人dump得出黎又乾乾淨淨,主要係因為自己奶左野,但又唔想比鄰居知,加上無意識要將d野dump去垃圾房,所以引致執野個個人帶左番屋企
樓上新黃色蒸氣機好有用,4-5千,有d滅蟲公司都會用
仲有木蝨 殺之不盡

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞