辭職唔做 如何玩鳩條屎忽鬼攬炒

357 回覆
1579 Like 3 Dislike
無腦就死9開
加油 最好搵多啲證據先
以乎告得入,但都要有人報先得
Must do it
咁 keep 住 update 大家啦
隱瞞罪行的罰則 (浪費警力)
香港法例221章刑事訴訟程序第91條(2)

如某人犯可逮捕的罪行,而任何其他人知悉或相信有人已犯該罪行或另一可逮捕的罪行,並知悉或相信他有在確保罪犯就該罪行而被檢控或定罪方面可能有關鍵性幫助的資料,但接受或同意接受任何不披露該資料的代價,即屬有罪,如循公訴程序定罪,可處監禁2年。

http://www.mcs.com.hk/與不誠實有關的罪行-2/?lang=zh-hant

以欺騙手段取得金錢利益: 《盜竊罪條例》第18條
此項罪名的最高懲罰是監禁十年。 金錢上的利益會由法庭檢視。有時無需是實際的得益。所以一個顧客藉假冒文件取得銀行的透支信貸後,已是取得金錢上的利益,控方無須證明有關人仕實際上有提取信貸款項。

根據《刑事罪行條例》159A條, 除了串謀詐騙仍屬違反普通法外, 其他的串謀罪行已被法例條文取代。 串謀詐騙是控方經常選用的一項控罪因為此控罪可針對任何詐騙犯罪行為。當兩名或多過兩名人士同意進行一項犯罪活動,已經構成串謀。串謀者無需彼此認識。有時控方會建議控罪為串謀或實質罪行(substantive offence)。

樓主小心原告變被告
要send就send去總部舉報,仲要話明比佢哋聽已報ICAC,等總公司壓落嚟要香港揸正黎做,如果淨係同香港呢邊舉報,就算查明屬實佢哋十居寄九都只係叫同事自動辭職私了算數,香港揸旗果班最緊要唔好驚動上面總公司嘅鬼頭。
冇錯
只要係大公司都會係咁

當初我投訴香港總公司都係草草了事
但一上到亞太區同全球總公司班友就淆
話唔定升埋你職
你應該唔好咁快出post, 辭職前盡量收集証據,唧牙膏式放出先有得玩嘛
如果真係想告9佢, 我勸你就唔好放上報住
報哂警, ICAC果D先
呢頭報完料俾傳媒
轉頭搵廉記
咁我冇開名 冇個人資料 應該唔關事
留名睇人仆街
LM
公司有無whistleblowers policy ? 有就用呢條line 入去啦
驚你有牙咩碌柒
成個小朋友咁一鳩爆晒啲嘢上嚟
家陣玩條毛就有你份
留名
借朋友AC回覆

身同感受,分享下我既經歷比你參考
背景:
幾年前我都係係某大電器公司做partime sales
keep單過夜, 食差價, 入單入折左既價但收個客實數呢d基本做得耐既忽忽都會做(發夢個陣聽聞副店長搬屋買既所有電器都係用呢個方法去claim哂, 一蚊都冇出過)

結果:
咁岩我個掃把係個好黑人憎既忽忽,我就冇樓主咁好心機,搵咁多證據證明佢食公司錢/犯法
個掃把成日好鍾意係間鋪哩埋砌模形同打機,咁我就偷拍左幾張相影到佢正一正係度砌模形
再扮客send信上總公司投訴個sales掛住砌模形唔做生意

開頭諗住都係發下warning letter比佢, 點知總公司勁認真check cctv又問埋店長拎comment, 兩個星期左右就直接炒左
個心都有少少唔好意思, 但條友真係太西基本上成間鋪既junior都唔鍾意佢, 都算為民除害
啱啱落嚟?
加油
十卜
但係件事變左話佢玩模型 而唔係食差價keep單 就有少少灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞