茶記「極品」客要求多多 沙爹牛肉麵走牛肉惹討論

294 回覆
313 Like 8 Dislike

「今時今日這樣的服務態度不足夠的」,良好的服務態度可能會令「極品」客更加變本加厲。茶餐廳講求「快、靚、正」,如果遇到「極品」客人,不但侍應「躁底」,更加會拖慢出餐,令其他客人鼓譟。

日前Facebook專頁「西客之道」,有自稱茶餐廳的侍應「姐姐」出帖抱怨,有客人沙爹牛肉麵卻要求多多,令她無奈。該客人不但要求麵要轉米粉,米粉要爽一點、量要多一點,更離譜的是,叫沙爹牛肉麵居然要求走牛肉,沙爹汁又要另外上。

跟餐的火腿煎蛋厚多士,他要求煎蛋要轉炒蛋,炒蛋要炒熟點,火腿要轉腸仔,厚多士要轉薄多士,薄多士又要細火小烘和「飛邊」。到跟餐飲品,「極品」客叫了絲襪奶茶,要求茶要濃,多奶但要另外上。

侍應「姐姐」指這個餐只賣30元,而且不明白牛肉是用沙爹汁去炒,即使走牛肉,牛肉汁也會有牛肉味。講起炒滑蛋,炒到全熟,又怎會滑,直言廚師都不知怎樣炒。有網民則留言指自己見過更離譜的食客,要求白飯要25至30度、不凍的雪糕等的無理要求。

http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/857599-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E8%8C%B6%E8%A8%98%E3%80%8C%E6%A5%B5%E5%93%81%E3%80%8D%E5%AE%A2%E8%A6%81%E6%B1%82%E5%A4%9A%E5%A4%9A+%E6%B2%99%E7%88%B9%E7%89%9B%E8%82%89%E9%BA%B5%E8%B5%B0%E7%89%9B%E8%82%89%E6%83%B9%E8%A8%8E%E8%AB%96
自己做唔到就話人無理
背景係一欄
凍華田走冰
又想食牛又想食齋
要你做少咗嘢算要求多多咩?
呢個唔難
利申做過吧位
有要求呢,就無問題嘅,
不過你唔係諗住茶記咁嘅價錢做到米芝連餐廳嘅服務啊?
沙爹牛麵走牛肉咪即係淨麵加牛汁
我未試過叫沙爹汁另上
不過我食過沙爹牛肉「碎」麵
屌你老母
有牛味既沙嗲汁

打開門做生意唔想接單又唔推單
又唔敢當面屌客要上網取暖
死廢老
俾住係澳牛
屌撚走佢啦

老實講呢啲西客去到外國
人地都唔撚會做佢生意
唔凍既雪糕
俾d雪糕水佢la
咪煮個淨麵 裝兜沙爹汁比佢囉
有乜鳩咁難 仲撚易做啦
記者/食評放蛇?
有要求ok丫
每一項加$50囉 屌你老母
平時去茶記我叫凍鴛鴦,
都叫茶啡另上奶另上糖水另上冰另上
福建炒飯飯餸汁另上
唔明有幾出奇
死廢老
即係清湯米,俾兜沙嗲汁佢,有幾難呀
五加皮雙蒸豆漿廿四味涼茶維他奶溝埋再打隻龜蛋落去攪勻再加多滴墨汁
凍可樂小杯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞