有冇做緊酒店嘅巴絲打 (2)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
其實酒店有冇分sales team同marketing team 同埋可唔可以講下平時大概做啲咩
可唔可以分享下 因為就快grad,又有啲興趣,想知多少少
做咗8年大檔,由bell仔做到concierge
利申: 已轉行
marketing 係 處理 promotion 果d sales 又有分 catering anf room sales
想知多啲marketing 因為平時冇乜人講
marketing 寫野要叻 facebook ig 都係marketing 既人去寫
如果唔係marketing畢業會唔會請
有架,最主要s&m 分三大department

sales個邊佔2個:
catering 負責賣function room
sales team 賣酒店房

之後仲有個叫MarCom (Marketing & Communication)
入面細分digital marketing同埋PR 咁 都係主要負責宣傳酒店品牌

我就係sales team入面做small potato
主要想睇你 想向邊個方面發展

我覺得依家其實有OTA出現,sales都開始慢慢沒落,我自己私心覺得做MICE 係比較有前途同出路,之後轉行都比較易同多選擇
巴打讀咩出身?我對marketing 比較有興趣 有冇咩建議/入唔入行好?sales team會比啲咩你做
d sales接完生意 簽好contract confirm d人會黎之後咪pass比我跟 d follow up details
收尾數啊 rooming list啊 之後有咩special requirements 同唔同部門夾啊 主要做operation同個客既中間人 大概咁上下
大檔?新入職大概搵幾多
全日冇停手冇停口
飲水去廁所都冇時間
https://t.me/bensonjerry01
再講驚自爆啦
冇用tg 介唔介意講大概幾多k?
聽晚返通宵
今晚已經返緊
好開心今年新年放初一
初一到初六都返夜
初一到初六返通宵
年三十晚收爐 初一啟市
邊間呀 絲打
成個新年都返工
Operation 底
Fg碌左入大檔sales co
正牙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞