Pokemon Let's go 組隊建議

324 回覆
7 Like 67 Dislike
火+龍食冰=X1
喺冇特性嘅情況下,151內揀一隻MEGA進化,最優先應該係X噴
老噴x 得龍系
老噴y 先係火加龍系 好似係
袋龍都勁
查一查表:
奇異花>冇咗厚脂肪特性,加完防/特防咪一樣俾冰火秒,進嚟曬鳩氣
X噴>冇咗剛爪特性,好似冇乜影響,變火龍消除咗4倍岩弱點
Y噴>賣點就係日照+超高特攻一擊秒,冇咗日照
水箭龜>冇咗超級發射器=得返66%攻擊力
富迪>MEGA特性:複製對手的特性 ,冇咗冇乜分別
耿鬼>MEGA特性:踩影,冇咗冇乜分別
袋獸>冇咗二重攻擊=攻擊力得返8成
鉗刀甲蟲>唔識分析,冇咗飛行皮膚又好似有影響又好似冇乜影響
鋰魚龍>MEGA特性:不受特性影響,向對手使出招式。冇咗冇乜分別,屬性變水惡,唔會俾雷一招秒
化石飛龍>冇咗剛爪特性,好似冇乜影響
X噴係火龍
Y噴係火飛
結論:冇咗特性嘅情況下,影響最少係X噴,恥鬼,富迪,鋰魚龍,同化飛
X噴同鋰魚龍消咗自己嘅4倍弱點
大針蜂:
MEGA特性:與自身同屬性的招式威力由*1.5變*2。
即係得返75%攻擊力

大比鳥:
MEGA特性:無視命中率,必中。
堆低命中高攻/高效果嘅戰術無咗

大呆獸:
MEGA特性:被堅硬的殼保護著,對手的攻擊不會擊中要害。
冇咗冇乜影響
如果對手唔熟能力值 一定練速攻手 性格加速 開技先好重要
有埋buff技就食住1打6

組隊均衡啲 我覺得初代主角寵,雷e, 啟暴,卡比,鯉龍都強勢
當然要全隊咁睇黎簡
不過唔知今次種族值同扣血公式 有冇變
妖精系,阿羅拉唔熟

因為初代難組天氣隊接力隊 不過唔知有幾多新世代招式

睇左外國實測 個(個體值)好似簡化左好多 用6角形表達(iv) 巴打知仲有得練能力值到255定食糖代替?
鯉龍物攻點配
我第二世代後都無用過
今集係咪無左6v?
一黎夥伴就6v啦,仲話無,30連鎖後必定6v
無左威嚇 耐久唔坦得去邊 非本岩崩 可能都死
無左特性 蛋技 差唔多要重新諗過曬
唔覺有咩問題
都係個朵者
依加統一左對成個世界都係好事
係要搞意識分裂
乜鳩都政治化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞