恒生大學正名拒玩排名遊戲 校長諷有大學只重排名輕教學

25 回覆
28 Like 1 Dislike
【新增短片】
香港恒生大學(前稱恒生管理學院)上月底獲行會批准升格為大學,成為香港第二間私立大學,恒大今午舉行正名啟動禮。校長何順文再次強調,恒大不會參加大學之間的「排名遊戲」,「大學應該有啲風骨,堅持自己嘅理念。」

正名禮吸引近500名師生及舊生出席,校董會主席鄭慧敏先為典禮致辭。她表示,恒大獲得升格是師生多年共同努力的成果,並感謝政府、捐贈者對恒大的支持。她續稱,恒大未來會繼續朝成為區內優秀私立博雅大學的願景邁進。啟動禮其後邀請多名學校高層,包括校委會主席鄭慕智等,為一塊刻有香港恒生大學的牌匾揭幕,全場師生在幔幕揭開後亦為之而歡呼喝彩。

何順文在台上致辭時則形容,今天正名禮對他而言是歷史性的時刻,「因為8年嚟嘅一切努力終於有成果」,直言自己為此感到興奮及感動。典禮後他再次表示,今天算是自己「夢想成真」的一刻,並指恒大獲正名後,不少中學校長希望帶同學生到恒大校園參觀,預料未來課程資訊日的人流及新學年收生人數可創新高。他又稱,不少人亦向他表示願意向大學捐贈逾千萬。

恒大獲升格後,不少人都關注恒大會否更重視教職員研究成果,以獲得更佳的大學名次。何順文表示,恒大作為博雅大學,加上是「年青大學」,在建立大學聲譽及國際化的層面上尚在起步階段,而且不少大學排名都是由商業機構主辦,當中或要求大學為此付款,故明言未來不會理會相關排行榜,亦不會為此投放資源,「我哋個定位幾清楚,唔係想行人哋嘅模式...佢哋鍾意排就由得佢哋排。」不過他隨後笑言,「不過就算排,我諗都唔會排得我哋太差嘅。」他又不點名批評現時部分大學教授過於著重論文及研究,令他們未能花精力照顧本科生的教學上。

何續指,會盡量在校園內營造開放的言論及學術空間讓學生發揮,不過他未有正面回應是否容許學生討論港獨議題,只稱學生發表論前應考慮場合及他人的感受,言論亦應要守法。
月入一萬青年拒做樓奴
鯨大係公立
唔現排名又唔代表你兩樣都會做得好嘅
有冇人話比我知痕大仔畢業對呢個社會既貢獻多唔多過I大仔
我覺得I大有engine, design 仲實撚際過含大
垃圾學校排名都冇 緊係唔玩啦
係有風骨當初就轉番做高中商科名校,唔係轉做大學呃錢啦!
hku喜訊
穩守一大地位
根據ranking web of university,恒生管理學院2016的世界排名為16586,於香港排名19
以前理大都係學院升格
我想而家連登仔點睇
以前真係好痴線
CE廿幾分都有人入
個分明明夠直升
band1大把人廿幾分唔要留校,排哂隊搏入恒商。
記得當年有幾個同學,如果係21-24就留校;
一拎到成績單發覺拎到25-28,即刻call的飛去恒商
呢d咪叫有面子,呢d咪叫受尊重囉,點似而家?
咁恒大會唔會唔睇dse成績收學生呀
佢哋唔係睇交配能力嘅咩
錯?咁請問keep番住教書最勁個班,
吸哂其他學校最勁個d由中四去恒商有無得唸?
可能我唔明DSE玩法
次次排最尾
唔玩做鴕鳥
唔玩就唔會包尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞