[有圖] 有冇做政府外判比Seamatch扣假期人工?

54 回覆
11 Like 4 Dislike
做緊政府外判,上個月轉咗跟Seamatch,簽約個陣明明話假期有人工,但就比佢扣咗重陽節,打去問佢,點知條八婆勁臭串,又叫人睇勞工法例又話我冇禮貌

因為成個部門成廿幾人都應該係咁,所以想搵勞工處,睇下可唔可以追番
屌你老母屍match,份約寫到明都扣,咁簽嚟做乜?

P.S. 條八婆姓紀

同我同層個啲都係咁,問咗上頭話成個department有廿幾人~
屍match 得閒入IT 狗個po,第1頁就有呢個名
有冇喺重陽前或後一日請假?
如果冇 就應該要比
唔比就係非法扣除工資
己經過咗 7日 記得追埋利息
冇.... 最頂唔順係打去問佢臭串到HIHI,同佢好聲好氣竟然話我無禮貌,
關人撚事咩 要告未上勞工署
屍match 得閒入IT 狗個po,第1頁就有呢個名

呢間野好出名?
出名垃圾同仆街好似
出晒名狗都唔屌,點解你地會中招
好似未過試用期可以唔比
即係就算佢份約有列明都無用?
打工仔冇得揀 做過咁多間Agent,第一次試過咁西,另一間拍得住咁西嘅就係AA Choice.... 真係好痴線...
都係IT公司?
得佢一間中標咋咩? 政府唔會限你用邊間架
唔係,外判文員仔,但睇咗其他關於呢間嘢嘅post,發現好多人都中過伏~
有好多間,但我冇問過可唔可以揀呀~不過如果我知道可以揀,都唔會中伏啦
一定唔無得揀 醒水啦下次
Advance resources 比以前好左少少,禮貌多左,待遇好左
如果問左HR 都冇反映 就去勞工處問下
但建議準備轉工吧
我都做過政府外判,頭三個月好似公眾假期無錢,同埋公眾假期唔係全部有錢,要法定假日先有,
屍match啲人係態度差既,話人無禮貌佢地都無禮貌啦
外判會食你頭3個月嘅假期
同埋簽時有無問跟勞工假定銀行假?如果你勞工假聖誕節又比人扣錢喇
我無記錯係咁
頭三個月公眾假期無錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞