點解21年前既《戀愛世紀》可以咁好睇?

262 回覆
126 Like 5 Dislike
畢業第一隻錶係LG 入面隻 explorer 1
久利生公平
結衣bb
拍2本身已經係破壞經典
第一輯電影版已經收得好靚
以前小毒撚年代
成日都想打比心儀女同學,又唔敢打
試過叫埋個fd,響佢住個屋村附近兜黎兜去扮撞到佢
又響學校locker出面張檯,偷偷地擺封情信去佢疊書度
個心真係跳到彈出黎,手心冒晒汗
之後約埋成班bbq、去大嶼山camp
怕怕醜醜玩到最尾果日先叫佢合照
好想拖住佢隻手但最後乜都無做,咁就過左個暑假

而家?
又fb又wtsapp又ig又交友app呢樣果樣
d女要覆就覆,唔覆話撚知佢
唔知點解就一齊左,更加唔知點解又分開
散左都無乜感覺
但覺得愛情真係好講緣份,人生最愛最懷念始終係當年果個ex

唉~套劇轉眼都21年
我曾經以為自己會遇到一個松隆子
卻唔知道已經錯過了一個她
好傷感...
好懷念嗰個美好年代
就算唔睇日劇,都大把其他娛樂
我都算係睇韓劇大
順風婦產科
連果個年袋既主題曲/副曲都係好撚好聽
最喜歡ge木村角色
第二輯為睇舊人
不過第二輯無左児玉 清
個時雖然經濟已經爆破 但日本社會個種氣氛 感覺仲係好正
因為佢已經過左身, hero2係2014定2015, 但児玉清係2011 cancer過身了
日本爆破完都好過香港住劏房啦
op啲畫面 個種日本都市感 真係好正 感覺仲係好繁榮 五光十色
就算日本經濟差
但係日劇每個人都追求夢想,或者放棄左夢想最後又重新上路戰鬥
果種情懷好正
Agree
呢10年日劇真係全部都跟醫院, 警察有關, 每季起碼有1半係呢D題材, 當然跟日本現實社會有關係, 但俾我感覺好似無左新IDEA咁
因為嗰陣大家都仲未戀愛/情竇初開,對戀愛仲有幻想
早兩年先睇悠長假期,最surprise係明明細個無睇過但聽過其中幾首bgm
我懷疑係咪當年hit到商場或鋪頭會攞bgm黎播所以有印象
可以去邊到重溫?
宇多田光首主題曲又係超正
老老實實, 論劇情我覺得前後既悠長假期同美麗人生都好過戀愛世紀
同埋我覺得野獸同逃恥定位都唔係愛情
晝顏好寫實
LV 先係神劇
翻睇左幾次
果個木村係佢最正嘅時期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞