新手養貓之啲糧就食哂

8 回覆
0 Like 1 Dislike
就黎4個月嘅布偶仔,啲糧就食哂,有冇介紹?
食開呢一隻,食到隻貓仔成日放臭屁...........

淨返一餐咋...

淨返一餐咋...

乾糧 orijen

https://www.orijen.ca/foods/cat-food/dry-cat-food/cat-kitten/

加拿大貨
睇過咁多乾糧呢隻算最健康
冇乜致肥嘅碳水化合物
啲肉新鮮
冇乜filler

不過可以嘅話至少餵一半濕糧
因為貓未必識渴
唔夠水腎同尿道好易出事
尤其係仔
主食乾糧:
Oven baked traditional全貓糧
Wellness core原味幼貓糧

想靚毛就溝啲牛油果,食得多唔好所以隔日溝少少俾佢地

淨返一餐咋...

乾糧 orijen

https://www.orijen.ca/foods/cat-food/dry-cat-food/cat-kitten/

加拿大貨
睇過咁多乾糧呢隻算最健康
冇乜致肥嘅碳水化合物
啲肉新鮮
冇乜filler

不過可以嘅話至少餵一半濕糧
因為貓未必識渴
唔夠水腎同尿道好易出事
尤其係仔

即係每日一餐罐頭?
罐頭點揀好?
副食定主食?
.......
d貓轉糧唔係話轉就轉
你得返一餐..
買返同一包再慢慢轉其他糧
.......
d貓轉糧唔係話轉就轉
你得返一餐..

買多包一樣, 到最後一星期慢慢溝新糧適應
睇下會唔會爛屎, 岩唔岩佢胃口.
.......
d貓轉糧唔係話轉就轉
你得返一餐..

咁我都係買返同一包嘅先,不過都會轉糧,呢隻佢食到會放臭屁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞