其實點解人類會敢食龍蝦,但又唔肯食其它大型昆蟲?

137 回覆
143 Like 347 Dislike
讀過書未架你
薯仔係新大陸特產
歐洲冇架 點樣黎個中世紀薯仔
事實係薯仔引進初期 農民唔願種佢
因為農民唔會攞條命出黎博
立亂轉作物 可能會令到佢地成年既辛苦白費
仲會立即死全家
曾經唔少歐洲人認為,聖經冇提過的野都唔可以食
所以發現美洲之後, 好多當地獨有產物都好難引進歐洲
你就真係讀過書未...
你講既野都係一半咋,

引進初期係農民唔願種(你提左), 人民唔願食,
1黎果陣D人係葉,豆同莖 無乜人會食薯仔
2黎係因為一黎有人食過中毒死左,而薯仔無係聖經提過,
果陣D天主教徒吹奏薯仔係惡魔既果實, 食左會死

好心你未識曬就咪鬼笑人啦
下面果隻好似有毒
下面個隻係瀨尿蝦既原型黎架麻....如果多膏既話就正啦
會唔會因為蟲油多肉少,要食就要成隻/條啪先得
你話中世紀有薯仔
其實你知唔知中世紀係咩時期

如果你覺得文藝復興、地理大發現時期都叫中世紀
咁我地無需要浪費時間再討論落去
兒登仔最鐘意批鬥人食呢樣又唔食另一樣野

最好好似支那人咁見生物就食就啱晒
BB
成日仔細望住龍蝦就會發覺

好撚樣衰點解我會食得落
只是標榜會壯陽 中國人會馬上吃到絕種
嗰陣就係美國最早期登陸東岸波士頓 冇咩糧食所以就地取材畀班監躉食波士頓龍蝦 班監躉覺得係極大侮辱 重因為咁有過暴動

但其實波士頓龍蝦同小龍蝦一樣 都唔係龍蝦嚟

美洲螯龍蝦(學名:Homarus americanus),又稱為波士頓龍蝦、加拿大龍蝦,分布於大西洋的北美洲海水水域,特別是加拿大海洋省份、紐芬蘭與拉布拉多、美國緬因州和麻薩諸塞州。具有重要的商業價值,是平價的海鮮食物。美洲螯龍蝦雖然名字中帶有「龍蝦」二字,但實際上龍蝦單指龍蝦屬的物種,而美洲螯龍蝦屬於螯龍蝦屬,故美洲螯龍蝦是螯龍蝦,不屬於嚴格定義上的龍蝦。而作為食材的確被泛稱為龍蝦。

波士頓龍蝦都叫龍蝦 咁鯨魚都係魚啦
我想講瀨尿蝦勁撚似蟲 點解會有人食
龍蝦好似唔會死? 只係大大下比人發現捕食
海毛蟲
得你唔食
咪同琵琶蝦差唔多
應該好厚肉
應該無咩肉食 你睇埋條片就知 淨喺清左啲內臟都已經無左大部分
中世紀d人唔用iphone 因為聖經話夏當食左蘋果就變邪惡
波士頓龍蝦的確係冇咁好食,澳洲龍蝦/伊勢海老果種冇鉗既龍蝦D肉結實彈牙D同鮮甜D,亦都貴好多,香港好多酒店buffet鐘意拎D冇味既波士頓撚狗,等D港豬可以影相打卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞