問條英文閱讀理解題

17 回覆
0 Like 1 Dislike
原句為

Eating till 3pm, then continue drinking alone.

以上句子,是否必定理解為

三點之前一路飲一路食,之後只係淨飲唔食。

注意,我重點為 是否必解。謝謝連登仔解答[/quote]
原句為

Eating till 3pm, then continue drinking alone.

以上句子,是否必定理解為

三點之前一路飲一路食,之後只係淨飲唔食。

注意,我重點為 是否必定理解。謝謝連登仔解答
No
前面應該係3點前可以飲食
之後只可以飲
無一定.

個人理解 :
Eating 指食/進餐.
進餐至下午3時, 隨後時間繼續留下喝飲料
Okay, 咁我轉一轉字眼,望下是否相同結果。

Drug A till Monday, then continue Drug B alone.

大家理解會否有唔同,有的話係因為咩原因。
最好有人講下以grammar 角度講應該點樣解釋。
Alone VS only

Alone 解自己一個wor, 兩回事

Only 就解只係

Only 就解只係

Alone 可以解only

Only 就解只係

呢個係usage問題, 你寫alone, reader第一時間即刻解作單獨飲酒,你將alone解only完全有ambiguity, 鬼佬根本唔會有only唔用,走去用alone

Only 就解只係

呢個係usage問題, 你寫alone, reader第一時間即刻解作單獨飲酒,你將alone解only完全有ambiguity, 鬼佬根本唔會有only唔用,走去用alone

不過樓上drug個題,alone係幾合理bor
重點係「continue」

-> 前後兩句既動作/行為要有一致性

Drug個題,可以解做服用A藥療程到星期一;之後繼續單服用B藥
-> 無一定要同時用A,B藥

進食個題,可以解做進餐時間段到三點;之後只供飲用

Drug個題,可以解做服用A藥療程到星期一;之後繼續單服用B藥

即係以grammar 來睇,藥果面都係先a後b而不是a and b then b,right?

即係以grammar 來睇,藥果面都係先a後b而不是a and b then b,right?

係,因為句子無明確表達a,b同時食既關係

可以assume 有 drug a,b,c,d,e...

先食a, 再單服b(從句子只可以直接推:b藥不會與a混合,that's all)
但eating , drinking 明顯兩個唔同行為
-> 以continue駁兩句
-> 似係想表達想繼續係同一個「地方」飲埋佢
咁點解alone一定係指drinking,而唔可以係指個人
咁點解alone一定係指drinking,而唔可以係指個人

無話唔得,但就推唔到前一句會同時eating and drinking
-> 呢個先係句子重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞