心目中神鵰俠侶最佳選角

20 回覆
0 Like 0 Dislike
楊過-無心水
幾個版本都無一個好岩心水 年輕既楊過2014版最似 但16年後唔太岩心水 黃曉明太成熟 做16年後其實幾岩FEEL 而古天樂就年輕時又唔似 16年後又唔夠成熟

小龍女-劉亦菲
我諗呢個公認啦 太完美 PERFECTLY FIT 其實呢個角色都岩D演技麻麻既演員 好多位都唔洗做表情 李若彤靚係靚 但係總係差少少野咁 可能個樣成熟D 少左個份未見過世面既氣質

郭靖-2014版
呢個版本最貼近小說 郭靖敦請戇直粗眉大眼 反而2006版太過老 明明楊過青年時 佢都係40歲未到 但06版老到唔似樣 而且唔夠敦厚 又唔夠正氣 如下圖

14年版成個人望落就FIT晒啦

黃蓉-2014版
小說黃蓉都係一等一靚女黎 而且足智多謀精靈 14年版似足中年貴婦 仲叫幾靚添

06年版真係講都咪撚講 屌你老母 成個阿嬸咁

1995年既郭靖同黃蓉不提也罷

東邪-無心水 無一個夠邪氣 (反而射鵰既黃秋生唔錯)
西毒-無心水
南僧-14版 夠慈祥
北丐-大SIR 其實佢個樣夠正義 睇落矮小 所以個FEEL好似
金輪-14版 其他都太過老 同埋金輪非大奸大惡之人 佢都係蒙古人 南下攻打大宋對佢係反而係正義之事 06版太過陰險
周伯通-14版同秦煌都好好 但14版就多幾分活潑 同表情變化做得好過秦煌

程英-14年版 書中描述程英一個「柔」字 第一眼望落就覺得100% MATCH
陸無雙-14版同06版都好FEEL 夠晒「俏」
郭芙-14版 望落就知八婆格 加上算係靚
郭襄-無心水 好多人鍾意楊冪版 但我覺得楊冪得其活潑但無佢個情 硬係差少少咁
李莫愁-暫時14版 靚得黎有個似怨婿FEEL 特別係情花燒死個一幕 06版我屌你老母臭化閪
公孫綠萼-14版 無咁大陸FEEL

總結 14版選角除左主角 其他都幾好 似係有心特登揀過黎 特別係程英揀得好好
但主角就揀名氣大既演員
楊過一定揀古仔
06年完勝
西毒一定係徐錦江
東邪 秋生
東邪 秋生

呢句真 不過佢係射鵰度 唔係神鵰 所以無揀佢
後生楊過應該係劉德華
06年完勝

06年得2個主角揀得好
其他都totally shit啊
14年郭靖邊忽有大俠feel
梁家仁就有
劉亦菲做小龍女係沒得輸
我仲諗緊邊個大陸仔叫無心水

BTW
金庸話過劉小姐唔似小龍女

BTW

SOURCE?
單睇書 描述既小龍女同劉亦菲都好似啵 第一眼望落真正明白咩叫美若天仙
14其實除左女主其他真係唔錯
郭靖梁家仁
楊過劉華
小龍女劉亦菲
劉丹 北丐
今生 因你 痴狂
最佳歌曲
今生 因你 痴狂
最佳歌曲

呢首真係一流 好撚好聽

BTW

SOURCE?
單睇書 描述既小龍女同劉亦菲都好似啵 第一眼望落真正明白咩叫美若天仙

之前係大陸網睇過條片 係金庸評06年神雕
金庸都有話黃曉明唔似過兒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞