周國賢首離魂記啲詞真係世界級

24 回覆
65 Like 5 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=nlbDyUjkGgk

首歌係講有對情侶陰陽相隔,
成首歌嘅歌詞好有故事性亦都好淒美

床邊 大家不知所措 似聽到了惡耗
病危的我 一刻見光 如雷似電
立即拋低軀殼 我掙出了靈魂
願有人 能傳話共你講

第一段就已經講個主角病危跟住過左身,
個靈魂仲要出埋黎 但係都仲有野想同對方講

要放得開 愛是註定這生 令你死去活來
緣來緣盡 那位又開始再等待
埋下昨天墓誌銘 下一位 總會跟著來
不放下不能愛

呢度出現左第一次嘅要放得開,呢段係死左嘅主角同佢情人講嘅野,
係想叫佢情人放低佢自己,要揾下一個對象

人間 日子匆匆的過 你找到了情人
但誰知道 他竟去把別個寵幸
極不忍心的我 如常在夢裡
一再光臨 來傳話共你講

但係點知女主角竟然揾到個仆街 比帽佢戴,
死左嘅主角見到咁又好唔忍心,再去報夢安慰佢

你沒發現 靈魂在你身邊 把你都覆蓋
不過外殼變塵埃

第二次嘅要放得開係叫女主角放低佢新果個情人,唔好為左佢放棄下一個等佢嘅人
但係其實主角嘅靈魂一直都係佢身邊守護佢

你應婚 再悔婚 輪流還清愛恨
若然我有軀殼 你定會再屬於我

跟住又講女主角嘅婚姻失敗左

陪伴那位直至死 才發現是錯愛
錯配的色彩

第三次嘅要放得開係叫佢要放低佢失敗嘅婚姻,
就算有個人係你身邊陪住你到死,其實可能都會發現未必係愛果個人

要放得開 看著你在這生 為愛死去活來
你或有日白髮蒼老 亦會等待
到下世再復來 人雖走 情都在
在星光繾綣間轉載

最後一段嘅要放得開我覺得係主角同佢自已講
其實一直以黎最放唔低果個係佢
但佢希望下世再黎人間都可以同女主角再續情緣
「要放得開 看著你在這生 為愛死去活來
你白髮像瀑布一樣 逝水花樣
到下世再復來 人雖走 情都在
在星光繾綣間轉載」

補充翻,呢段係最原始版本嘅詞嘅最後一段
邊個叫我
樓主解讀歌詞解得幾好
好鍾意呢首歌
我愛周國腎
今生不回家
dreamcatcher
初戀殘酷物語
原來啲歌詞係咁嘅意思 一直都無留意到
求下腎仔依首唔好唱live,留翻個美好回憶
唱過啦
梁栢堅
咪撚吹奏件垃圾啦
其實係將唐代小說離魂記填成現代音樂啫
係佳作,但未稱得上世界級
仲有 回去哪要時光機器
睇下先
諗諗下個故仔 喊左出黎
聽到想喊
離魂嘅男主角望住一生所愛係現世經歷一段又一段既錯愛,個種無能為力,個種深情同浪漫,寫到好有畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞