[口裡說不] 安倍訪華首日 天安門附近懸掛日本國旗

92 回覆
46 Like 2 Dislike
共同社報道,日本首相安倍晉三今起訪問中國3日,位於北京市中心的天安門附近掛起多面日本國旗。

報道稱,雖然今次是遵循外國首腦訪華時的慣例,但由於在中日關係極度惡化時,在公開場合懸掛日本國旗一度成為禁忌,有分析指,今次做法象徵雙邊關係得到改善。

日本2012年9月將釣魚島「國有化」,中日關係跌至低點,內地多地有反日遊行,示威者焚燒日本國旗。

http://www2.hkej.com/instantnews/current/article/1974794
共榮圈再現
有圖有真相
無圖你話習總書記係日本人都得啦
畀歐美撳住砌,北韓又親美,俄佬又當你戇鳩
今日竟然要向一直以黎仇視嘅日本搵安全感
毛澤東回日本議員的話︰「(對於日本的侵略)沒有什麼抱歉。日本軍國主義給中國帶來了很大的利益,使中國人民奪取了政權。沒有你們的皇軍,我們不可能奪取政權。
上面啲玻璃心生蕃睇到,會唔會話係p圖?
小日本都奶
中日友好

皇軍過佐咁多年終於打到去北平
喪權辱國
係p都p埋遠處啲旗仔啦

睇到幅圖想起毛澤東多謝日本侵華
維尼個表情真係好搞笑
雜種有冇可能真係雜種,有過日本人血統

未解決喎
拆晒d慰安婦銅像未
釣魚台呢?
明治天皇黎?
成日吹自己咁憎日本仔又要拉人埋堆打貿易戰咁樣衰

唔怪之得連泡菜仔都睇唔起你呢個民族
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞