[挪威神劇] SKAM (羞恥)

13 回覆
10 Like 0 Dislike

號稱全挪威、甚至全北歐最多人睇過嘅電視劇

劇情圍繞一班挪威學生嘅校園生活,總共四季,每季都會喺主要角色裡面揀一位做主角:

第一季: 主角Amy同男朋友Jonas嘅感情、同姊妹團磨合

第二季: 姊妹團其中一員Noora同學校 ”不良分子” William嘅感情發展

第三季: Jonas兄弟幫其中一員Isak出柜過程

第四季: 姊妹團其中一員 身為穋斯林嘅Sana如何克服現代文化同信仰產生嘅衝突

劇入面涉及好多議題,宗教信仰、性取向、性侵、欺凌等等都有,但會順住劇情自然帶出,完全唔悶

Noora 勁有氣質

暖男 Isak

喺度推介下 等多啲人知道呢套劇
偶然睇左SKAM之後就沉淪左落去 Isak Even第三季甜到核爆、Sana女皇第四季以為朋友都嫌棄佢點知原來全部人都原諒左佢仲用新車迎接佢個幕爆喊左
估唔到巴打都會睇!真心希望更多人認識呢套劇,睇完真係會反思好多人性同人際關係既野,同埋你所講果嗰同性戀、宗教議題等等
仆街 一早睇左
而家出緊法國版,
只睇左第三輯,覺得同原版一樣咁好睇。
不過因為重睇同樣劇情
我覺得我終於明個種好複雜嘅情緒
所以某啲位覺得比原版更好睇。
S1講eating disorder個到好撚入心
S3講失眠都覺得好有代入感

每一幕都輕輕帶過,但又好明白同會思考佢地想表達咩。好簡單但又易明又易代入。好好睇
好多個parallel universe嘅skam同時發生緊
追緊druck
法版第三季超正我覺得佢對躁鬱症嘅描寫做得比原版更好,但當然原版地位係無可替代嘅
同埋而家法版播緊第四季都好好睇
7個remakes有6個播緊淨低嘅比利時版下星期播第二季
而家追緊德版、法版同西班牙版
今日嗰集druck拍得好靚
又用AnnenMayKantereit嘅歌做bgm好開心
開頭個鏡頭拍得好好
Druck個feel同原版好似,都有種好平淡好生活化嘅感覺,成件事好真實
原來有人推
超好睇 最鍾意第二季同第四季
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞