5d3 a7ii 6d 點揀好

46 回覆
0 Like 1 Dislike
自己用緊70d 想升級玩ff 機
擺埋6d 落黎其實都係筆直問題 6d 對焦係咪真係好有問題

利申平時會幫影下活動咁
早排70d升咗6d
走焦王 不過夠用
早排70d升咗6d
走焦王 不過夠用

巴打平時點用多 影靜態定sport 係咪長期用single point focus
早排70d升咗6d
走焦王 不過夠用

巴打平時點用多 影靜態定sport 係咪長期用single point focus

風景人象多 間中會影sport
6d對焦慢過70d 影sport我會扯火
得中間嗰點叫用得下
真係睇你影乜多
6D預左中間嗰一點走天涯
6D 中間點準到痴線,咁都走焦王?!

上FF 都要有鏡先好玩,唔好以為FF吉支f/4變焦就突然升左呢,就算插24-70/2.8 都唔會有乜咁特出
首先你70D有乜野鏡喺手先?
呢三款講對焦 點解唔買5d3
雖然用緊4仔 但係我用黎影小朋友甚少out focus 我諗舊一代都唔會差好遠
留名學野
6D 中間點準到痴線,咁都走焦王?!

上FF 都要有鏡先好玩,唔好以為FF吉支f/4變焦就突然升左呢,就算插24-70/2.8 都唔會有乜咁特出

2017 年啦
對焦個世界變晒啦

用下其他機對比下啦

咁巴打有d咩機覺得對焦又快又準?
願聞其詳

咩鏡都無 長跟1750 2.8
反而我想知5d 既巴打會唔會出街遠行都隨身帶
反而我想知5d 既巴打會唔會出街行都隨身帶

咁不如買下鏡仲好啦
買得機嚟又要換鏡

會呀
上次帶6D連直倒 三鏡 腳架去旅行
嚟緊旅行會帶5D4

咁不如買下鏡仲好啦
買得機嚟又要換鏡

但係ff 啲相靚好多喎
同埋我覺得啲鏡一係crop過一係換ff 就用唔到

會呀
嚟緊旅行會帶5D4

唔覺重咩

會呀
嚟緊旅行會帶5D4

唔覺重咩

唔揹腳架時可以接受
揹埋就重

咁不如買下鏡仲好啦
買得機嚟又要換鏡

但係ff 啲相靚好多喎
同埋我覺得啲鏡一係crop過一係換ff 就用唔到

可用ISO高少少,景深淺少少啫

咁當你換咗FF, 你預幾錢去買鏡先?

2017 年啦
對焦個世界變晒啦

用下其他機對比下啦

願聞其詳

幾年前既D750 都已經好好
色呢啲嘢呢個時代LR 係做晒咁滯,Canon呢方面已經冇乜優勢

但D750好有機會出新機,求穩陣就買D810
Canon陣型的話就5D4

本身已經準,17 年會突然變到唔準?科技會老化咁得意?

新機只係多左更多更準既追焦既功能,講靜態單點不見得有幾大進步,5D4 既-4ev 都只係得live view 先用到

願聞其詳

色呢啲嘢呢個時代LR 係做晒咁滯,Canon呢方面已經冇乜優勢

新機只係多左更多更準既追焦既功能,講靜態單點不見得有幾大進步,5D4 既-4ev 都只係得live view 先用到

On9仔

On9仔

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞