其實一心自殺既人點樣令到佢可以唔自殺?

36 回覆
3 Like 1 Dislike
尤其嗰啲成日話咩「死都唔怕仲有咩好怕」嘅傻西最難頂,屌你老母若果佢覺得死亡比起佢面對嘅難題更加可怕嘅,佢就唔撚會選擇自殺啦on9,真係logic fail

呢個唔單只logic fail,
又只係將自己價值觀強加於人
根本人人唔同諗法,
我諗諗下覺得勸自殺者就係唔可以講太多自己點諗
留名學野
雖然話就話對方決心想自殺,

但我點都唔會想就咁睇住佢死,

至少要盡力令佢係當刻搵到生存意義,

同埋想自殺既人我諗會有啲警號比身邊人留意到

又或者如果你見到有人想跳,

我都覺得要盡量比希望佢,

而唔係話佢死佢事
尤其嗰啲成日話咩「死都唔怕仲有咩好怕」嘅傻西最難頂,屌你老母若果佢覺得死亡比起佢面對嘅難題更加可怕嘅,佢就唔撚會選擇自殺啦on9,真係logic fail

呢個唔單只logic fail,
又只係將自己價值觀強加於人
根本人人唔同諗法,
我諗諗下覺得勸自殺者就係唔可以講太多自己點諗

啱啊
問佢可唔可以同你做愛
問佢可唔可以同你做愛

對方本身已經睇唔開,

一聽到我咁講既話我諗會即刻跳落去
對於自殺行為 我本身就唔會支持都唔會反對
始終係人地既諗法同決定
但出於人性 都係會試下盡一下綿力主動幫下佢
其實除非你可以幫佢完全解決到佢既煩惱
否則再多既說話都無咩用 只係拖延緊佢
殺撚左佢
連死都要諗人感受 可悲
連死都要諗人感受 可悲

呢種諗法睇得出香港人有幾不設實際

仲要冇乜同理心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞