[扮工好悶]返緊工又冇野做不如入黎吹下水(234)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
no rich,

my frd said辛苦錢,湊大陸客好麻煩
而家放工lol都唔想打
我11點半訓已經喺堆frd入面算早訓
垃圾game
就黎恰著
以占士外貌 肯定引到好多大陸富婆比單你做
人帥真好
屌你 收聲啦
為了愛,拋棄自己的一切,飛奔到地球的另一端,只為留在另一半身邊。如此浪漫情節,彷似只能在小說、電影看到。不過近日一個電視節目就以真實例子告訴你,的確有人願為愛走到世界邊端。而90後香港女生Belle為愛遠走,隻身前往一個很多香港人聽都未聽過的國家─法羅群島,只是為了一個他。

香港女生Belle 在讀大學時曾到丹麥作交換生,那時認識了住在同一個宿舍的Rani,「嗰陣時一齊咗一陣,跟住返咗嚟香港之後有少少無疾而終咗嘅。」Belle憶述當時的情況。分開了的3年間,他有他的生活,她有她的忙碌,斷斷續續還有聯絡的兩人,最後還是在兩年半前的一次德國旅行中復合,再續前緣,憶及此,Rani用英文說:「我諗我對佢仲有感覺」。

一個多月前,原本任職空姐的Belle隻身飛越9300公里,來到了法羅群島─丹麥海外自治領地、Rani的故鄉。這次她並不是如以往般來旅行,而是向公司申請了停薪留職,打算長居此地:「始終long d(遠距離戀愛)嘅話好難維繫」。

位於旅遊熱點冰島附近的法羅群島,人口只有五萬人,大部分香港人可能「聽都未聽過」,Belle說連歐洲人都未必知道這地方的存在,因此她在8月時開設了專頁,分享她在法羅群島生活的點滴。除了希望令更多港人認識這地方外,亦是基於一個更實際的理由:「最主要係呢度好無聊,佢返咗工我咪喺度寫下嘢。」

暫時還是持旅遊簽證的Belle不能在當地工作,而法羅群島的娛樂設施亦不如香港來得多姿多采:餐廳不多,全國戲院也只有兩間。一個城市人來到這簡樸、羊的數量比人還要多的國家,出街拍拖還可以做甚麼?Belle說:「去行山」!娛樂設施不多,但法羅群島勝在山水如畫,2人在假日就會去「親親大自然」。法羅群島的山不如香港般易行,山路崎嶇不平,下雨後更是濕滑,「我行每一步都好小心,基本上係踎喺度行,好驚重心不穩就會跌落去,但佢(Rani)係可以跑。」Belle更笑說朋友因此稱Rani為「大地之子」:「即係可以融入大自然,好似泰山咁。」

來到異地不久,法羅群島有些地方令Belle未能習慣:「通常中國人食飯,食完飯大家一齊執枱,但佢哋自己食完,自己攞個碗去洗,食到最後就剩返你喺張枱。」但她說這只是小問題,Rani亦指她只犯過將餐具放錯位置,令人覺得有趣的小錯誤。更幸運的是,當地人對Belle都十分親切,而且用英文已可跟大部分人溝通,但為了更融入Rani的家人,以及未來在此就業,她還是報了課程,學習法羅語。

「暫時嘅計劃係喺度留一年,之後想返去丹麥。」雖然喜愛亞洲的Rani說有考慮未來和Belle一起搬回香港或其他亞洲國家,但她說始終Rani才剛找到工作,即使要回港也要先儲幾年錢,而且如果將來有小朋友的話,還是希望在丹麥定居,給他們一個較少學習壓力、自由發展的環境,「法羅群島人都好似攞過幾次諾貝爾獎,佢好自豪咁講畀我聽。」她笑說。未來藍圖尚未描繪好,但相信認定了對方的兩人,到哪裏都能夠樂業安居。

食屎仔
好心d公司個uat就咪春搞咁多野啦
已經唔想做 又要搞得多花臣
仆街 做corp唔係做commercial
我想做risk
Corp同做commercial有咩唔同?
UAT1, UAT2, UAT3
太眼訓啦 無辦法
去得UAT, 即係舊野應該係就出街既程度
但都仲可以改完又改, U乜撚野AT
corp係對廠客 姐係擔住枝紅萬嘅大陸肥佬
占士個後門
molamola
唔好改黎改去
compliance都幾啱女做
why
UAT完改得仲勁
commercial bank可以跳入pb or ibd
corp就窄少少 但做住先囉 冇所謂嘅
re-uat
十萬個on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞