真心一問,富二代呢個字有咩問題?

48 回覆
7 Like 47 Dislike
無問題,但不適用於香港,別國內政與本港無關
父幹都仲ok
富二代

聽落去ON9 係因為 佢用左大6係常用既文字表達,

有冇發現"富二代"其實係一個縮寫,

佢原本想講既係: 富有的人的第二代孩子,

但係大陸D柒文化,柒MEME就好撚中意將D野縮寫,縮撚完又柒又唔知佢講麥鳩。

例子" 十动然拒 " : “十分感动,然后拒绝了Ta “

仲有太多柒用語不能盡錄。

二世祖

簡潔有力, 仲帶D 文化歷史根底

吊你老味好學唔學......

P.S. 用簡體係因為正體中文冇呢D 柒詞, 唯有去BAIDU Copy
唔好撚玩,個乜春十動然拒我肯定10個人睇完有11個都係唔知佢up乜鳩,但富二代唔係簡潔有力而又中point?
https://www.youtube.com/watch?v=32T4_z6KNC8

思覺老師既評論就最中肯
已經解釋左好多次, 二世祖 同富二代 唔同意思

二世祖 = 老豆有錢, D錢交比自己, 然後日日游手好閒, 周圍串柒柒, 不可一世咁
富二代 = 老豆有錢, D錢交比自己
Yes
贏國人亂咁縮短啲字=/=縮短啲字一定唔啱
唔識廣東話就縮啦
揸住金鎖匙出世 聽過未呀
太子爺
我就聽開含嘅
到底邊個唔識廣東話
有錢仔,金鎖鑰
你理撚得佢幾多代啫 大陸仔
唯一嘅問題就係原產地
富二代除咗係大陸傳入黎之外,究竟邊忽有蝗味?
太子爺都唔識,唔好話你識廣東話啦
太子爺=富二代=官二代又得
話你傻鳩仔驚你嬲

我自己都會成日唔小心用大陸用語
但係唔好講到大陸用語可用性好高,而且廣東話無詞語取代啦
咪盞比人知你弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞