台大學生做足3年邊緣人 千字文嘆一直都是一個人

28 回覆
58 Like 4 Dislike
「一個人去上課,一個人坐着聽課,下課後就一個人走回宿舍……」大學生活多姿多采,上莊住宿、認識「豬朋狗友」似乎是大學必做的事,不過當中亦有人甚少跟人交流,存在感低,因而被稱為「邊緣人」。台灣一位大學生近日在facebook發文,分享自己3年多在校園內的一個人生活,從沒有享受過「柴娃娃」的熱鬧,這近千字描述自己的心路歷程,令不少網民心酸得眼角泛淚。

一名交通大學四年級學生近日投稿至facebook專頁「靠北交大」,透露自己已踏入大學生涯中的最後一年,但這三年多的日子,一直都是「一個人」,「重修微積分時一個人看着莊重的OCW,再一個人去考會考,一個人寫跟debug coding作業,一個人修着不用分組的通識,一個人在深夜的計中裏印着隔天上課的講義,甚至就連大三大四宿舍都是候補,只能一個人跟不認識的人住」。

帖文稱,每逢午飯和晚飯時間,都是一個人吃了三年多的菜式,當自己生日時就一個人搭小巴到夜市買喜歡的小食飲品,再到餅店為自己買塊生日蛋糕。至於放假的日子,室友都回家了,他只能一個人在偌大的房間裏,寫着永無止盡的作業,和準備考不完的試。更令人看得心酸是,每當回家時,父母問他在學校跟同學或室友相處如何,他只能笑着回答「很好啊,沒什麼好擔心的」,只因不想讓他們擔心。

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/247688/%E5%8F%B0%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%81%9A%E8%B6%B33%E5%B9%B4%E9%82%8A%E7%B7%A3%E4%BA%BA-%E5%8D%83%E5%AD%97%E6%96%87%E5%98%86%E4%B8%80%E7%9B%B4%E9%83%BD%E6%98%AF%E4%B8%80%E5%80%8B%E4%BA%BA-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E7%9C%8B%E5%88%B0%E6%B3%9B%E6%B7%9A

佢既靠北交大 係咪同連登一樣呢
就算生活孤單, 上到連登都覺得有好多巴絲一齊
有問題咩?
一個人喺廁所食飯
比人話個廁格入面有陣牛河味
咁咪要食屎先冇事
港共政府下有屎你食咪算益你囉
住hall都一條友
高難度下
我係
我都係

利申:住宿,hku
我總是一個人在練習一個人

剛剛去4樓參加餐飲party都係同人零交流
這是我
巴打有無試下同人吹一兩句呀
但你覺得點先
有啲人可能好enjoy
我都係
有咩問題?
一個人無問題

問題在於唔滿意現況又唔嘗試改變自己心態
我有試過,同人講d野好食
但係之後就冇下文
你龍華定late come?
一個人先正
讀書時成日比女煩想靜下
自己又衰溝3件
龍華應該就唔包生仔,唯有講下一d可能幫到你既訊息

1. 有兩間有interview,另外兩間冇。所以你睇下自己係點既人

2. 單人房競爭大d,supply少

3. GPA似乎唔係必要條件,聽過人講3左右都入到。所以無謂聽到人講「一定要高gpa先入到」而唔走去試。其實報下冇risk

4. 課外活動唔係必要。Application 活動果欄我空左都入到。至於會唔會加分就唔知。但係round i 申請,有參加同college 主題相關活動會加分

5. 日新轉college master,下年收生標準可能會轉

6. 正如上述,參加活動會加分。所以如果想住多年都係要參加活動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞