有冇人覺得2000年代初期嗰啲球隊,先真正代表住「Big4」、「Big6」

43 回覆
25 Like 20 Dislike
英超:
阿仙奴、車路士、列斯聯、利物浦、曼聯、紐卡素

西甲
畢爾包、巴塞隆拿、拉科魯尼亞、馬略卡、皇家馬德里、華倫西亞

意甲
國際米蘭、祖雲達斯、拉素、米蘭、帕爾馬、羅馬

德甲
拜仁慕尼黑、多蒙特、利華古遜、史浩克04、史特加、雲達不來梅

感覺嗰陣嘅四大聯賽、國際賽事,甚至球員本身,都係最有特色、最具色彩嘅一個年代,而家真係冇哂呢種感覺
仲有皇家蘇斯達,尼赫治、高華斯域、沙比阿朗素真心好睇
而家西甲有big 4
垃圾疤 愛斯賓奴 艾拉維斯 西維爾
祖亞昆維辛迪雙翼齊飛真係好好J
賓特拿巴斯杜斯古拿禾傑
其實我覺得祖亞昆踢華倫嗰陣
無論祖亞昆定華倫西亞 都已經過咗高峰

祖亞昆最勁一定係踢貝迪斯

華倫西亞高峰
應該係賓尼迪斯帶住艾耶拉艾馬嗰段
當年意甲七雄先有今生無來世。
有一齊踢過
狼堡
就係想知頭兩個係咪有一齊踢過
一路以為唔同時期

你反夠我同Dost未
認真問

雙鬼拍門
以前求其諗都好撚多有球味球員

迪高、艾馬、迪斯拿、雷哥斯達
拉科 華拿朗
多蒙特 路斯基
愛斯賓奴 迪拉彭拿
史浩克 連干
哈化 馬些連奴
拉素 費奧利
史特加 希比
不來梅 麥哥特
費倫天拿 雷哥斯達
華倫西亞 艾馬

呢度全部都係踢非豪門嘅進攻中場
但全部都好有球味 踢波好好睇
仲有上面提到既尼赫治,我諗起梅度
前鋒諗起魯爾同查斯古特
而加真係冇呢d前鋒
英超應該係得 阿仙奴 曼聯 車路士 利物浦
當年車仔都未算穩入頭四,應該要有埋紐卡素
90年代尾至2000年代嘅德甲真心精彩,話題亦都係多到爆,同埋撞正艾芬堡、慕拿、希士拿等等西德國腳由意甲回流,當時真係水準又高又百花齊放
多蒙特、史浩克攞歐聯、歐協
凱沙羅頓一升班即刻冠軍
史浩克01年6分鐘冠軍
02年利記三亞王
史特加青春風暴
不來梅奪冠、同漢堡一時成為勁旅,北部打吡例必火爆
馬加夫復仇拜仁、狼堡奪冠
高普帶多蒙特復興
一直到拜仁三冠王,兩隊德甲隊決賽碰頭
都係話題十足

相反近五年聯賽又悶又多鳩猜,隊隊都留唔到主力,拜仁又新老交替衰落,除咗多蒙特其餘球隊好似無心發大嚟搞,隊隊都J新人青訓,但青訓班人踢法又倒模咁,搵兩三個踢得多少少靈氣嘅都無
其實多蒙特而家我都愈黎愈多人唔識
條後防
以前佐卡夫係咪有期踢過凱沙羅頓
以前啲波真係不得了,兩大德甲神射手阿武羅素同艾巴都入唔到巴西國家隊大門
換緊人,一出一入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞