連登唔通只有有J圖的Post才值得關注?

16 回覆
41 Like 4 Dislike
是咁的
係連登其實無乜人可以認真同人討論點樣令香港更好
一係叫你移民(我都想),一係叫你認命
五毛,踩港撚我屌你老母臭化閪

其實我覺得今時今日個社會,香港人對政治冷感係有幾個原因

1.係網上論壇中吸取大量垃圾資訊

吹水台乜春都有,只有J圖能上熱門,你想上連登既目的都會俾好多正評既post 擾亂。或者你會係正經post見到五毛/私怨,好快就會灰心

2.主流媒體有資訊過濾/文化輸入

tbb我希望佢今年年尾全台仆街。奶共唔洗多講,播大陸劇,推港人上大灣區。
新聞台你唔會話佢刻意偏袒中國,但係例如中美貿易上好多時候只有引述中國政府講話,而中國當然係批評美國,自然地,收睇tbb新聞既市民,廢中,都認為美國係到搞事,有仇美心態出現。有terms唔會稍作解釋,引述內容都不合適,不完整,有製造錯誤訊息的效果
重點側重係報中國新聞
TBB係最強大既資訊過濾台
至於毒果係雨革個時攞完光環,先多左人睇
不過由頭到未都係垃圾

3. 人既惰性/錯覺/思考能力

呢個係重中之重。

巴絲你地上連登,我相信只係想要獲取自己想要既資訊
,睇有咩熱門,交換意見。
屌,啊媽係女人
我想講既係呢個過程,你接觸到既資訊到底係咪十分清晰,真實?

即係你會唔會去核實你睇緊個post既source,嘗試係raw source 到再提取更多資料?
有好多野,你睇完就算。
有好多野,你係一個app睇完就算
有一條link,你會click入去
有兩條link,你就未必click

因為你知道既資訊有限,無心機去check 下d post入面既野。所以你一早做左一個決定,而你唔知,就係上連登睇完就算,唔開post唔留言唔討論。有乜啱就睇,無就close app,等一陣再睇下有乜新。好多時睇完post個人係無想法/無思考。

所以你諗下討論區係乜

好啦,講左咁多,我都希望有巴打會幫下我
小弟不才,想寫個app,但無學識,
個idea係
入面有各個新聞網,會分好類,例如港聞,國際。
一click 條link就去返出版社自己個網

之後個app會有一個frequency table,睇下間報商一日/一個月/一年內係分類之中分別報過幾多次。例如tbb, 一個月內報有關中國100次,香港只有10次。俾user參考,從而決定會唔會係新聞社個到加入tbb

另外個app會有香港人應該要知既資訊
例如基本勞工法例,蝻亞犯罪紀錄,每月150新移民累積數字及其估計每月對香港造成額外開支等。。。

小弟開呢個post都係希望有更多人關心香港,知道我地個社會發生乜事,到時候號召大家出黎抗爭,都會更加容易。 路過巴打幫手推一下我會好感激你。
我愛香港
push
巴打
其實得罪講句 連登仔活躍嗰啲大部分都係社會垃圾( 貪小便宜,咸濕)
咁我覺得無乜所謂既,可能去面有人開post討論black friday , 睇下有乜著數。
唔通我話連登只可以講時事
其他野一律收皮? 咁點得呢
但好心班仆街仔想用J圖呃正皮去返成人台或者叫連仔開返個J圖台俾佢地縮返入個窿到啦屌
Ching加油
支持
幾時會寫好
好啊 推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞