第一次養狗應該選哪個品種呢?

99 回覆
0 Like 3 Dislike
咪聽上面話養貴婦 我自己都有養大狗 次次見d on9主人連隻小狗都教唔掂 比隻狗仔烚 隻狗拉住主人行 真係唔知係人放狗定狗放人 基本上哩類公厠狗 見到其他狗靜係識吠吠吠 一係就好驚 雖然佢地聰明但一d都唔忠心 唔會聽主人話 好有脾氣 其實係要用更多的耐性去教 令佢服從你 但我見好多哩種狗都做得麻麻地
睇你鍾意得意嘅狗定係型d嘅大狗
細狗我就唔太清楚 但大狗一定係拉布拉多 夠friendly 又活潑 性格真係好 見好多狗友都係差不多 都忠心聽話聰明 如果唔係都唔搵哩款狗做導盲犬

反而我朋友隻拉布拉多會咬人

咁我都唔可以講全部拉布拉多都係乖嘅
咪聽上面話養貴婦 我自己都有養大狗 次次見d on9主人連隻小狗都教唔掂 比隻狗仔烚 隻狗拉住主人行 真係唔知係人放狗定狗放人 基本上哩類公厠狗 見到其他狗靜係識吠吠吠 一係就好驚 雖然佢地聰明但一d都唔忠心 唔會聽主人話 好有脾氣 其實係要用更多的耐性去教 令佢服從你 但我見好多哩種狗都做得麻麻地
細狗我就唔太清楚 但大狗一定係拉布拉多 夠friendly 又活潑 性格真係好 見好多狗友都係差不多 都忠心聽話聰明 如果唔係都唔搵哩款狗做導盲犬

睇你識唔識教㗎啫

係呀 識教嘅乜狗都教到架啦 宜家講緊嘅係易教定難教嘛

識教又點會難
你識控制同了解佢脾性
搵到個方法就令到佢聽聽話話
我自己都觀察咗佢幾日
先搵到方法 搵啱 大細狗都一樣易教

反而我朋友隻拉布拉多會咬人

咁我都唔可以講全部拉布拉多都係乖嘅

咁都唔係隻隻細狗都唔忠心㗎
唐狗 可以粗養得黎又唔蠢
有地方
肯帶佢周圍玩嘅話
金毛會幾開心
又識湊細路
地方唔大就養史納沙
比較聰明嘅狗
Btw幾個月養起最好
仲要花時間心機去教
你諗清楚先好養
又要幫手執屎
冇得去旅行
慘過生仔

agger
養左西施
18年無去過旅行
由幾個月開始養,
養到18歲就開心行唔到,睇唔到,
大小便失禁,
最後去左

我果隻又係西施.....21歲零四個月走左...同你果隻都係一樣,最尾行唔到,睇唔到,大小便去得唔順,最後睇完醫生都冇藥醫,幾日冇食野...就走左了
識養一定養唐狗 又乖又忠心又好少走失又少病痛

agger
唐狗 可以粗養得黎又唔蠢

去領養重好多唐狗俾你簡, 其實咩品種都冇所謂,只要你對佢有愛,你自然會去研究點可以令佢更開心咁過生活。

幾易養既品種你對佢冇愛,做多一樣野你都覺得煩。

PS 記得要去領取,盡量唔好賣.

有同樣問題
老母就黎退休 plan左養狗好耐
佢想要非大狗(屋企600呎左右) 短毛 最好唔太嘈既
有心水想養法鬥 但會唔會太高難度?
求指教
養緊哥基精力旺季又百厭
但係都好聰明好多野都教幾次就識
不過我果隻一歲出街仲係扯住我行
有冇咩方法可以教到佢跟住我行
養緊哥基精力旺季又百厭

旺盛
屌你老母乜撚野公廁狗拉布拉多就鑲金,貴婦就公廁?
柴犬,真心好聽主人話,btw 其他人就..

屋企果隻
屋企養緊三隻貴婦
好撚醒目
不過有d嘈,唔係好識教佢地唔吠
除外都幾乖,不過我諗都係睇個別狗仔既個性
養大狗或者哥基柴犬個啲真係要密啲帶佢地落街
如果唔係佢地太多能量會曳d
史納莎呢種狗,太多怪病

四百幾呎養唐狗夠地方咩
養緊哥基精力旺季又百厭

旺盛

仔定女?

我隻仔又係咁
反而個女好聽話

屋企果隻

咪亂點人養柴犬啦
好難教唔啱新手囉

四百幾呎養唐狗夠地方咩

唐狗大細屋企都可以養
最易搞
500幾呎,養過松鼠狗
適唔適合養哥基/法鬥?
養唐

但如果真係想養純種既話
留意返無論乜狗種都好,佢地未夠1歲前都唔適合忙到仆街既新手養
特別係金毛同拉布拉多,
拉布拉多好鍾意咬野,差唔多全部由BB開始養起既狗友都話佢地既凳腳檯腳梳化係全滅(冇事果D係因為屋企長期有人睇住)
金毛一樣情況,不過更嚴重既係會挖牆,有個狗友間屋係已經俾佢隻狗挖個窿可以由客廳通到書房
但佢地大個左定左性之後係最sweet既狗狗

柴就真係唔建議,性格好似貓,硬頸同真係唔會聽主人命令,落街係真係要拖實
雪橇類亦唔算適合新手養

跟返我接觸開既狗種黎講,
細型狗:
哥基其實幾好,好聽主人話,但會好嘈
poodle唔甩毛同嗲到爆,比其他細狗算係靜
松鼠好嗲,冇人陪佢會嘈,唔算神經質
芝娃娃係最癡線既on9狗
邊境牧羊好醒好識跟order,但要放好多電
史立莎警覺性好強,如果佢覺得個主人廢既話會對其他狗吠黎保護主人

然後以下3種都好易有先天性髖關節問題,小事既要每星期去游水,大件事既話做手術要成個pat 換,手術費10萬以上,所以要求要有車/有閒錢call van先好養
拉布拉多係全世界最乖既BB豬 乖到好似冇脾氣咁 但好易肥到仆街,唔識飽
金毛比拉布拉多active,同埋唔是隻隻都溫柔
佰恩山好打耳,好乖但廢到嘔,有咩事第一個哩係主人後面 要長期開冷氣

同埋如果係日日都會落街放電既話,間屋既size其實唔算係問題

補埋我BB張相 D肥肉好滑好打耳
我係佢1歲8個月果時領養返黎,乜都唔洗教 除左會咬爛波波同見到人食乜都流口水流到一地都係之外真係超級乖
領養
乖乖的小型犬而且成年較好觀察下先睇太活躍(唔夠運動玩死主人加破壞)同攻擊性
(之前可能被虐或無安全感 要多啲技巧同經驗)
唔使講當然係有眼緣加隨緣
買返來因無良繁殖 病痛多 bb 其實難養
你睇人嘅bb都係無時無刻take care咁濟你就知啦

家較小唐唐中型犬可能有啲難 但唐唐堅好架 病痛最少

我家中是領養的蝴蝶犬 當時領養無特定要詳品種 養左覺得超乖
蝴蝶犬聚會全主人們都話好乖 易打理 係o會甩毛同梳下毛(天生鬈毛嗰啲就要梳密啲)

查理斯王小獵犬都好乖 無脾氣 要定期check下心臟 因有可遺傳問題

大小小 喜樂蒂牧羊都好乖 係運動量高啲
以上的都好但比較冷門

如易搵的 松鼠 Yorkie 芝娃娃 係易吠啲 都算好養

潮流興緊嗰啲名犬種 大部分都䕢太合新手 小犬例如 柴犬 史立莎 poodle 白威
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞