我曾經為咗生活而放棄夢想,頭先我辭咗職,只為為咗想試一試

442 回覆
5727 Like 53 Dislike
小弟今年27,18歲之後因為屋企問題而冇去升學出去做嘢,因為屋企係單親,要照顧有病嘅呀媽,仲有啲街數要找,細佬個陣仲讀緊書要供養,唯一好彩就係呀媽都可以返下part time,所以就咁樣過咗7年

直到今年初細佬出咗去讀書,可以半工讀,街數又找完,呀媽個病有好轉,我終於冇嘢困身

早幾日執屋個陣,搵返以前中學嘅嘢,其中有一個箱,裡面有啲畫,幾個劇本,一部DV機,開返張SD卡嚟睇,我真係喊咗出嚟,我咁多年嚟,都遺忘咗自己嘅夢想,我搵返嘅係當年雄心壯志,對未來充滿夢想嘅自己,我一直想做關於電影嘅嘢

之後我同呀媽講呢件事,話會辭職,佢同我講咗句對唔住,同我講咁多年嚟辛苦咗我,浪費咗我咁多時間,我同佢講,唔緊要,我會追返嚟的

就係咁,我今日就辭咗職,可能你會覺得我好傻,呢個咁尷尬嘅年紀追夢好不切實際,但我唔想比自己嘅人生有遺憾

希望我可以比多啲正能量大家,有夢想有自己想做嘅勇敢去做,當然要考慮自己嘅能力啦

期限3年,呢個期限之前都冇起色我就會完結呢個旅程
做左後悔好過後悔冇做
27歲男仔仲未算大
快d追番失去既時間
比心機
支持
好L勵志 加油啊ching
加油,支持你。
最近我都裸辭,都係想做自己想做ge野,
一齊加油!
阿媽有病 必要時要你拎幾十萬出黎 到時點算

做人唔只為自己 仲要為身邊人。
on撚9
到時你就後悔
支持你
電影的甚麼?

btw加油
加油啊電車!
細佬生唔生性?
令我諗起呢段 YouTube 片:

https://www.youtube.com/watch?v=XFGAQrEUaeU
A Conversation With My 12 Year Old Self: 20th Anniversary Edition

在可行嘅情況吓,做自己鍾意嘅事
我上年28歲辭咗份manager級嘅工作去外國restart人生都係咁
下年接埋女朋友過嚟計劃結婚
巴打加油
要攞個仔幾十萬醫自己個病
搞到佢冇晒青春冇晒前景
我係佢阿媽就唔醫算
人生冇夢想係咪好可悲
人既生命其實好短, 做乜都唔會遲
如果你不滿現狀就嘗試去改變, 唔好計較得到幾多
做一d你會開心既事
阿媽有病 必要時要你拎幾十萬出黎 到時點算

做人唔只為自己 仲要為身邊人。
要攞個仔幾十萬醫自己個病
搞到佢冇晒青春冇晒前景
我係佢阿媽就唔醫算

到時連阿媽都無能力醫 我怕佢會後悔一生
巴打加油!期待睇你既戲
係呀
多謝你
電影嘅咩位?
支持
編劇,我鍾意寫嘢,其次導演
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞