有無d好聽既歌,d歌詞你覺得有深層意思,但又唔太get到?

61 回覆
3 Like 8 Dislike
玉蝴蝶有!
三年二班
我 今日 一定 要 含到你條撚
我要 俾你知道我個屎忽有幾緊
弱水三千
我的快樂時代
唔識得應該用咩心態去聽
巴打你明佢填乜嘢唔等於佢填得好嘅

我現時自己肯做飯
悶極時自己可浪漫
慶幸還睡得好 還活得好過昨日
應付完自己的患難
爲未來改正我習慣
忙下去 捱下去 但一不小心
總記起你

呢段歌詞去到「忙下去 捱下去」嗰下就出事喇。唔係講肥謙枝筆出事,係講陳柏宇心態出事。如果係move on到,就算咁啱諗起ex都wfc喇。忙我都理解到,但點解用「捱」呢隻字,主角係咪想工作麻醉自己,逼自己忘記呢?如果真係咁,咁前面嗰啲「活得好過昨日」、「悶極時自己可浪漫」呢啲係咪晦氣說話證明活得比ex好?抑或好似林宥嘉嘅說謊呢?

至於「我現時自己肯做飯」呢句,本人覺得為咗「忙下去 捱下去」嗰句而鋪排。實際上都係講下同ex分手後生活習慣上嘅轉變。(講白啲就係咩都要靠自己,冇得依賴ex)

落到「王菲的孤寂多麼孤寂呢句」,應該都幾多人知道肥謙quote百年孤寂呢首歌;

睇返以下呢段別來無恙嘅歌詞:

你那張舊CD 還偷偷轉動
句句都夢一般 無法被忘記
王菲的孤寂 多麼孤寂 誰成為陌生過路人
你是否都掛念這個人

陳柏宇同王菲(先用歌者代入主角)一樣,佢哋(自稱)放低咗n世喇,已經看破紅塵冇事喎,但分手後一樣咁痛仲未move on到,依然念念不忘。而陳柏宇仲聽緊ex留低嘅嗰張cd loop緊舊歌,話唔定當中有唔少同ex嘅回憶添。
講到咁都可以話陳柏宇自欺欺人

嗱,本人9up就去到呢度先,唔想騎劫樓主個post,就等樓主出招解說

頭盔:本人意見及立場與本post樓主無關,純屬本人9up。歌詞內容同意人人有唔同嘅解說,只係觀點與角度唔同,冇話邊個啱邊個錯。
從維度裹繼續破解光速的變奏
如果我有事, 一首咒對方死既歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞