《一絲不掛》一歌既意思?

12 回覆
9 Like 3 Dislike
最近傾開計,有朋友鍾意一絲不掛首歌。

一絲不掛,睇歌詞,第一個吸引既term係青絲:

那時青絲 不會用上餘生來量度
以為青絲 不會用上餘生來量度
滿頭青絲 想到白了仍懶得脫落

其他相關既部分:

誰當初想擺脫被圍繞左右 
過後誰人被遙控於世界盡頭
勒到呼吸困難才知變扯線木偶
這根線其實說到底 誰拿捏在手

如一根絲牽引著拾荒之路 
結在喉嚨內痕癢得似有還無
為你安心我在微笑中想吐未吐

然後斷線風箏會直飛天國

#

睇完,幾清楚,青絲指既係頭髮,再轉作煩惱絲,即借代煩惱。
再串連成扯線公仔頭上或身上被操控既線。

最後係風箏既線,即借喻生命線,即生命。
情愛既煩惱,要帶到生命最後一刻,命斷,先自由。

一絲不掛,就只有死後先能夠達成既狀態。

#

誰當初想擺脫被圍繞左右 

呢幾句都係我鍾意既句,鍾意在,我覺得佢意思:

誰當初想擺脫被圍繞左右

男女主拍拖,男主覺厭,想自由。

經過拉扯,男女主分開。分開後,男主先發覺自己唔可以無左女主。男主唔喺女主身邊,男主遙遠咁check住女主既Facebook呀Instagram?
男主發覺,無論喺咩時地,自己都掛住女主。

男主因掛念既感覺而難受。突然發覺,自己當被因自由而想分手。佢係達成分手,但發現自己失去更多既自由。

這根線其實說到底「誰」拿捏在手

男主既煩惱,究竟係邊個決定?係咪自己可以決定?定係女主?定甚至,男女主都決定唔到,係所謂既上帝、命運,作決定?

#

你呢?有無d咩睇法?
黃絲同藍絲結婚就會變青絲

青絲生出嚟對住啲咁嘅老豆老母,就會變成煩惱絲,再變死屍
最近傾開計,有朋友鍾意一絲不掛首歌。

一絲不掛,睇歌詞,第一個吸引既term係青絲:

那時青絲 不會用上餘生來量度
以為青絲 不會用上餘生來量度
滿頭青絲 想到白了仍懶得脫落

其他相關既部分:

誰當初想擺脫被圍繞左右 

如一根絲牽引著拾荒之路 
結在喉嚨內痕癢得似有還無
為你安心我在微笑中想吐未吐

然後斷線風箏會直飛天國

#

睇完,幾清楚,青絲指既係頭髮,再轉作煩惱絲,即借代煩惱。
再串連成扯線公仔頭上或身上被操控既線。

最後係風箏既線,即借喻生命線,即生命。
情愛既煩惱,要帶到生命最後一刻,命斷,先自由。

一絲不掛,就只有死後先能夠達成既狀態。

#

誰當初想擺脫被圍繞左右 

呢幾句都係我鍾意既句,鍾意在,我覺得佢意思:

誰當初想擺脫被圍繞左右

經過拉扯,男女主分開。分開後,男主先發覺自己唔可以無左女主。男主唔喺女主身邊,男主遙遠咁check住女主既Facebook呀Instagram?
男主發覺,無論喺咩時地,自己都掛住女主。

男主因掛念既感覺而難受。突然發覺,自己當初因自由而想分手。佢係達成分手,但發現自己失去更多既自由。

這根線其實說到底「誰」拿捏在手

男主既煩惱,究竟係邊個決定?係咪自己可以決定?定係女主?定甚至,男女主都決定唔到,係所謂既上帝、命運,作決定?

#

你呢?有無d咩睇法?
六個字:剪不斷理還亂
Like
當我工作睡覺禱告娛樂那麼刻意過好每天
誰料你見鬆綁了又願見面
誰當初想擺脫被圍繞左右

依句我嘅理解同你有點唔同

先睇返上文:
分手時內疚的你一轉臉
為日後不想有甚麼牽連
誰料你見鬆綁了又願見面

我會理解成
拍拖時男方太chur,
女方想自由 提出分手,
所以之後先會有"誰料你見鬆綁了又願見面"。

照依個睇法,
咁"誰當初想擺脫被圍繞左右" ?女方。
而"過後誰人被遙控於世界盡頭"?男方。
前句中,男主似係"控制"嘅一方,因為佢喺嗰段關係入面可能係個control freak;
但後句中,男主發覺自己其實係"被控"嘅一方,因為佢嘅所思所想完全被對方牽動住。
所以段末男主就問"這根線其實說到底誰拿捏在手"?"線"喺依度,我理解係象徵成"關係"/"感情"。依條感情線究竟係邊個操縱嘅呢?
好好呀!
我剩係睇自己cut出嚟啲歌詞,讀得唔全面
我又睇下先
分手時內疚的你一轉臉
為日後不想有甚麼牽連
誰料你見鬆綁了又願見面

"誰料你見鬆綁了又願見面"
女主被縛。

"當我工作睡覺禱告娛樂那麼刻意過好每天"
男主刻意過得好,係想俾女主睇?

"分手時內疚的你一轉臉
為日後不想有甚麼牽連"
分手原因係女主內疚既原因。

認同係男方太Chur。

種內疚可能係知道男方真心愛自己,對自己好。
但覺得男方愛既方式唔適合?

誰當初想擺脫被圍繞左右
這根線其實說到底誰拿捏在手

"當初"女方想擺脫被纏繞。
"過後"纏繞人者,即男方,反被纏繞。

我覺,可能想表達:執著同報應?
執著於控制者,反被自己既執著控制。
控制人者,反得被他人或他物控制。

"這根線其實說到底誰拿捏在手"
"分手時內疚的你一轉臉"
女方可能唔係想操控人既人?
只係掛住、只係念舊,想無傷大雅咁見下面。

當初仲係一齊既時候,男方控制住自己,控制住女方。
分手後,女方自由,但男方?
未必係被女方控制,更多可能係被自己一直有既,對控制既執著所控制?

多謝你既回應!
好有趣!
難道愛本身可愛在於束縛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞