陳茂波:人工島耗儲備 考慮發債向市民籌旗

93 回覆
11 Like 371 Dislike

係1萬億都唔夠支那駛咋
將d MPF投哂落去當大家係股東囉

將來賣地既錢分返比全港市民
一兆債mpf allin都唔夠
最尾呢d債如果有so
一定係俾中資食晒

而且起人工島本來為解決住屋問題
但唔夠錢起d咁冇效率既野
於是靠炒地舉債
最後起左個島全部3萬蚊尺
人工島變左中國富豪後花園
林鄭好波
屌,叫地產商嘔番些少出黎夠起啦,成日搵市民笨
發債唔撚洗還呀
不如攞個捐款箱去籌款啊笨
On撚柒鳩
真係有冇人對冧班撚樣啊
真心想問, 宜家香港人又多, 上流機會又冇, 住既地方都冇, 儲備又用哂, 生活壓力又高, 其實之後香港人除左跳樓仲有冇其他選擇?
1兆,即係平均每個香港家庭要嘔40萬出黎買你d債

Mode1
要吸引香港人賣,劏房波你條陷家產打算派既多息?
5厘?你d息從何而來呀?林鄭唔係話7成公屋喎
你個島打算起乜?
唔好話俾我聽可以靠係一個沉降島起公營房屋生息填數呀
你唔係打算用垃圾債引人填數呀,咪當人白癡

Mode2
定係你根本就唔打算係個島起公營房屋,只係打算天價造地,天價賣地,然後起天價豪宅?
天價豪宅,你sure有人買得起?啊....還有中國富豪喎...你sure20年後樓市/中國都未爆煲?
你發債送錢俾中國建築商,你當香港人傻的嗎?
Dklm on99!
你出債卷有10厘我咪受你囉dllm,亂鳩咁黎,唔夠錢就咪搞咁多野啦,自己攞黎柒
冇香港人份用要人借錢俾你
學生組織要再組織多次示威好啲
7成公營房屋應該係包埋居屋嘅
冇理由淨係公屋
同埋個島好似話發展埋CBD
居屋佢都生唔到利息
CBD 就唔知佢點搞
17平方公里住110萬人仲要搞埋cbd及預留位俾大橋鐵路公路
我覺得冇可能做咁多野
一係就豪宅+CBD+少人住=中國富豪後花園
一係就全住宅區塞爆110萬
但兩種做法都好大爛尾風險,特別係cbd,觀塘都未搞掂,而家又吹多個
仲未計交通配套,沉降,颱風呢d難解問題
發債除非政府包底,唔係買都真係on9
但政府包底的話其實又係自欺欺人
納稅人本息都輸埋

講黎講去都係建築商穩袋1兆,其他融資風險由香港人硬食
今次連登仔都無咁多人反對。
連登咁多工程友。之後有成萬億工程實開心死
政府出貸一定有人買架
好似3.3%息又唔會走數
實成堆廢中廢老衝去
一帶一路 亞投行 科水方法果然層出不窮
香港人強制科水
以後唔駛旨意財政師長有糖派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞