地盤科文

41 回覆
1 Like 9 Dislike
你所講既engineer係咩先?
charted engineer, 60-80k一個月果啲你唔洗諗, 無可能做到
普通sub仔啲打雜"engineer" 13K 起薪都可以諗下

有兩條路
第一, 自資讀啲工程HD (你咁老其實都未必會收)
成功讀完, 再搵啲蚊型公司做assistant engineer
但你諗下人地2x出頭都係收14-15K, 你出幾多人地先肯請你
加上你咁大歲數, 啲個人私事會愈黎愈多, 無得好似2x歲大把時間幫老細捱

第二, 由工人做起努力做到判頭, 再憑經驗同人脈係啲公司博有個"assistant engineer"做下

但呢兩條路就算你做到40+應該都係得around 30K, 你諗下仲有無意思
留名
你做10幾年熟哂所有野,讀多個hd就會升

利申:做緊學徒
有認可DEGREE係唔洗SCHEME A 同行GENERAL EXP 做6年就得
同埋做CONTRACTOR邊有可能CHARTERED到
CIVIL A FOREMEN 識呼吸都請啦 同埋你做幾年FOREMEN都唔會出返去做AE GRAD E啦
CONTRACTOR大把charted E升做manager
比例上少同難,Technical 野少
你搵到德高望重既人幫你簽簿考咪易lo
你做野未, scheme A第三年有secondment
睇埋到時都係睇interview, 你識答就得

前公司有幾個cm都係scheme A charted E升上黎
我前上司hkie istructe做考牌interviewer
邊個熟d 做contractor 識答d人就無人入consultant 啦
入consultant可以好多原因, 啲人可能純粹唔想落地盤而入
contractor可能佢地貪人工高又鐘意玩coordination

事實上係Contractor都考到牌, 唔好以為consultant真係咁馨香
總雜工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞