地盤科文

41 回覆
1 Like 9 Dislike
想了解下地盤科文主要做咩
會唔會請外行人入行慢慢學
有冇巴打做緊可以分享下
高級雜工
利申:做緊
可唔可以講多小小
要搬野嗎?
屌下人,老點啲文盲死做野,有鑊就推啲死地盤佬去死
睇你咩盤
主要係幫班工程師管住啲判頭, 睇住佢地做野
但好多時現場施工會同圖紙唔吻合, 咁班師傅就會問科文點做
呢個時候你要report返比班工程師, 但一個合格既科文係憑經驗就知點做, 再建議返個工程師點做

平時就安排地盤既野, e.g. 送貨簽收, 地盤簽permit, 同上家夾收貨
依家既科文多數係做左好多年既工人轉過黎

唔識地盤野唔會做到科文
即係冇呢方面經驗唔洗諗入行?
TA 做起好似
科文多數係由工人做起
唔會一入行就做科文
俾啲師傅撚返轉頭就有

你要由地盤工人做起, 再自己邊做邊領悟, 學得幾多睇你自己
或者大公司做學徒, 但學徒條path係做engineer唔係做科文
做科文 不如去做師傅
睇下有冇料啦 冇料就係人都撚得
識人咪可以做住AF先囉
中國建築?
好少工人轉到科文

墨斗佬多數轉到
咪係,比班文盲地盤佬都屌返轉頭嘅,返屋企玩jer jer 算啦
紮鐵佬成日都撚鳩啲科文同engineer㗎啦
最緊要識服侍啊sir
工程進度,訂料,文件,收貨,帶工人甚至冇紙巾都可以揾你
一腳踢打全場唔夠工人自己搬野落石屎都要

你可以上cic有課程讀包揾工但都係TA上
你可以直接揾contractor都有請AF or TA

伸利cic出身現在上家

學徒多數係比啲中五畢業20歲出頭果啲
而家做咁o靚仔. 跟個親戚做地盤.
有料既話唔好話科文. 大判老細都敬你幾分. 皇家佬都要叫你哥前哥後
只可以講, 讀書還讀書. 薑始終越老越辣
好似好少見foremen變到eningeer
Technician —> Formen (科文) —> supervisor (掃巴)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞