[航空]連登飛機膠討論區19 - 暨 譚囝又飛啦之你問佢答

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
一啲都唔普通+1
人因工程,又稱人體工學
係一種基於心理模式同人既舒適度而減低人犯錯進而提升安全既工程
人體工學?
Block Time?
即係ergonomics?
呢個各行各業都有 唔止航空喎
有冇咩實際例子?
例如飛機櫈唔解同五十年前唔同?飛咁多個鍾唔會血栓?
點解紅燈係紅色?紅色同人類危機感既關係?
無錯,見上
機場員工應該比較擅長分辨綠銀金鑽色而變臉
Block time 由推機到落chalk一下
進而統計出班機平均block tine係幾多,delay probability, delay SD, 再分析航程準備同途中邊度容易delay? 如兩者有關係作出相認措施減低損失
呢啲我認為掃把級以上要識
我間仲有白金
我認為經理級以上要識
掃把唔識無法臨場做決斷
睇咩DEPARTMENT
chock
輪擋
停機坪係微斜既以便去水,輪擋作用係攝住個轆令佢停低唔會向後溜

落輪擋姐係意味班機到港,甩輪擋代表離港,飛機預備推走
我想學航空經濟原理
chock
輪擋
停機坪係微斜既以便去水,輪擋作用係攝住個轆令佢停低唔會向後溜

落輪擋姐係意味班機到港,甩輪擋代表離港,飛機預備推走
我想學航空經濟原理
首先,由demand supply chain講起,用macroeconomics黎講,demand同國家人均GDP成比例,每個port既demand增長大概係GDP增長嘅4倍,例如香港今年人均GDP係40000美元,明年係40400,增幅1%,預計本地需求就係今年既104%,以香港今年年吞吐量七千萬人次,粗略估計明年會係七千二十八萬人次
其次,可以睇下啲indicator
ASK, Available seat Kilometres, 姐係航班里程乘以可提供座位,呢個係航空公司客運supply ,貨運就係AST

RPK, Revenue Seat Kilometers, 航班里程乘以已賣座位,呢個係實際supply

RPK/ASK 係seat factor, 姐係航班滿載率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞