【東大嶼填海】被質疑為滿足單程證人口 林鄭:公營房屋為主,居港較長人士才可享

45 回覆
6 Like 53 Dislike
特首林鄭月娥昨日(10日)公佈任內第二份施政報告,其中填海1700公頃的「明日大嶼」人工島計劃成為焦點。至昨晚,社交媒體流傳一個說法,質疑計劃可為70至110萬人提供居所,而當中7成為公營房屋的說法,實為應付未來15年單程證人口的需求。林鄭月娥今早出席電台節目回應有關說法時表示,本港分配公營房屋有先後次序,是居港時間較長的市民才會獲分配。

特首林鄭月娥今早出席電台聯播節目時,有聽眾質疑「明日大嶼」人工島填海計劃,預計可於未來15年為70萬人提供居所的說法,只是為了滿足每日150名單程證內地移民的居住需求。

林鄭月娥回應表示,近年有人利用社交媒體,將單程證、人口政策等議題,與土地問題直接掛勾,直指土地供應不足、房屋價格急升等問題,都是單程證問題造成,「我都解釋過很多次,單程證是為了家庭團聚。無論是填海得來的新增土地,或者與土地擁有人作共享,我們都是以公營房屋為主,而公營房屋本身有優先次序,是給在港居住較長時間的人才擁有。」

廣告

林鄭月娥昨日在施政報告中提出「明日大嶼」願景計劃,提議研究在交椅洲喜靈洲分階段填海,建造約1700公頃的多個人工島,首階段2025年展開,料填海所得土地可興建26萬至40萬個單位,可供70至110萬人居住,其中7成是公營房屋。她又呼籲反對填海人士不要透過司法覆核拖延「明日大嶼」上馬,「以個人喜好凌駕於27萬等上公屋家庭之上」。

Source:- https://thestandnews.com/politics/東大嶼填海-被質疑為滿足單程證人口-林鄭-公營房屋為主-居港較長人士才可享/

有時候溝淡人口比滅族更可怕。好比溫水煮蛙
離地到
她又呼籲反對填海人士不要透過司法覆核拖延「明日大嶼」上馬
正常香港人係伸請唔到公屋
咁起公屋關香港人撚事
依一既公屋全係黎唔夠幾年同講普通話既 林鄭隻食屎狗奶共奶到呃埋自己
屌你老母林病我住左三30年你分到屋比我咩
唔係比蝗就蝻
呢句真...屌佢老味..

單身排公屋應該排到死都未排到
我嬲撚到打錯野
全部都係一黎就有 仲要係講蝗語 拎完公屋好多時係放係到/比親友住 班狗官有冇理過呀
唔好話單身 識人2公婆租樓租左十幾年申請到依家 仔女都就黎7 8歲
我係指佢個入息限制正常香港人係meet唔到
來生不做香港人
過十年八年等人工島起好,咁依家班新移民就變咗居港較長人士,林奠識玩

都係嗰句
贏蟈大灣區地大物博又先進點解係都要落嚟落後嘅香港團聚啊你老母臭閪
睇黎林鄭身不由己

而家教埋大家點做
係㗎咩?
蝗就特快上公屋港人就慢慢等

你玩埋佢
收皮啦,係香港住左幾十年既土著都唔夠黎左香港先幾年既新移民爭公屋啊。

計分制幾時有計居港時間架?
你仲係認為佢有一絲為過香港人著想嘅諗法?董伯伯講到林鄭都仲未醒 佢地冇呃過自己,佢地唔係戇尻,因為佢地由頭到尾都係諗緊辦法點樣比利益中国
宜家每條新落成既村大部份都係蝗加蝻,佢地點解唔係你所講長期香港人優先?你個仔廢先要吊小米,係咪要蘋果請咗你個仔你先會有番些人性?
可以成邨都係蝗
你同我講居港時間長?
咁水泉澳果啲發生咩事?
個別例子?
源頭減廢 取消150
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞