聖域天國模型倒閉召集區

172 回覆
17 Like 1 Dislike
佢而家重有邊個contact?
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20200107&s=6996647&a=60460025
玩具店東出post沒訂明延期風險 被判200小時社會服務令賠款逾萬
呢單新聞個主角就係呢個撚樣?

我見單新聞乜嘢都冇寫
成功告到佢?

我都諗住拎去small claim睇下告唔告到佢
好奇想知肥仔同班苦主而家點
上年年尾好似鋪都唔見埋
1月個時有個話第三方受託人pm我話所有貨品訂單會以盡量退款的方式處理
跟住今日睇返連個FB ac 都Del撚埋 有冇巴打知個第三方受託人同個肥佬下落?
竟然一月都仲有pm 你唔係應該chur爆佢咩
條友冇留contact 自己又係on9

其實係咪佢自己扮架
左右手
手機長期留言信箱 衣家連FB AC都Del撚埋 仲有咩機會搵到佢
期望有新嘅治安紀律部隊 正常有銀行ac no.好易捉

不過
雖然個數唔大但係真心燥撚咗
Ching知唔知樓上一樓個地址係佢屋企定佢老豆老母屋企?
有冇人有佢contact
有冇人有佢contact
我都想知
可唔可以比contact我
如果方便既話比埋我thx
冇意思, 隔咗咁耐應該冇可能追得返
ESCC2568/2020 胡善衡 WU, SIN HANG

(1)對消費者作出屬誤導性遺漏的營業行為
(1)Engaging in relation to a consumer in a commercial practice that is a misleading omission
(2)對消費者作出屬誤導性遺漏的營業行為
(2)Engaging in relation to a consumer in a commercial practice that is a misleading omission
(3)對消費者作出屬誤導性遺漏的營業行為
(3)Engaging in relation to a consumer in a commercial practice that is a misleading omission
(4)對消費者作出屬誤導性遺漏的營業行為
(4)Engaging in relation to a consumer in a commercial practice that is a misleading omission
(5)對消費者作出屬誤導性遺漏的營業行為
(5)Engaging in relation to a consumer in a commercial practice that is a misleading omission 判刑
Sentence

​一名玩具零售商東主因在售賣模型玩具的過程中作出誤導性遺漏的營業行為,違反《商品說明條例》(《條例》),早前被裁定罪名成立,[url]今日(十二月二十三日)在東區裁判法院被判處一百五十小時社會服務令,並須向案中受害人賠償一千二百元及繳付堂費五百元。[/url]

香港海關早前接獲舉報,指一名玩具零售商東主涉嫌透過網上社交平台專頁以不良營商手法出售模型玩具。

經調查後,海關發現該東主曾透過專頁出售五款模型玩具,並在帖文上聲稱貨品為現貨,以及未有向消費者說明有關貨品的庫存狀況,在接受訂金後卻未能向消費者提供相關貨品。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞