一萬億港元的概念

275 回覆
2294 Like 13 Dislike
【環保基建工程報大數】
【一個廣州焚化爐發電廠就涉2億元】

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1901608569983620&id=265944843550009
應該夠買哂騰訊apple三叔google啦掛
佢拎黎起人工島,本世紀十大笑話
香港前世做錯d乜
物理學教授錢偉長已經表明呢招攬炒係得

http://hk.aboluowang.com/2013/1115/349300.html
歲幣
蘇紫雲指稱,面對中國軍機繞台和M503航線的舉動,臺灣應朝「國防經濟」的方向發展,必須有正確的投資,「例如優先部署1000枚中程飛彈,兩枚就可炸掉三峽大壩。」

這論點引起撻伐,作家黃智賢就說,這牽涉反人類罪,連想都不可以想。前國防立委林郁方也指出,目前除了「恐怖組織」,應該沒有任何國家會愚蠢地把敵人的大水壩或核電廠

國民黨大把共鬼
造價姐 仲要研發呢

不過唔送錢可能可以鍵國成功
D文盲剩係識計用左幾多幾多$, 但又永遠唔諗吓長遠經濟效益,土地係可以長遠生$, 而且賣地亦可以回收部分投資。
一日到黑話樓貴,但又乜都唔俾政府做。
金管局外滙基儲備:4,4XX 億美金 =3萬4千5百億港紙

香港M3 達 7.6萬億,2.2倍於外滙儲備

所以家下係臨介點!

如果揸港紙嘅人(M3)選擇向金管局以7.85換美金,金管局會用嗰4千4百億美金換你手上嘅港紙,你可以話,咁多,幾時換得曬呀

假設

美資同其他外資向金管局換番美金撤資
呢邊做大撒幣基建一萬億
賣地收入銳減

祗要

34,500億 - 10,000億(人工島)=24,500億
外資兌10,000億
揸港紙嘅人兌10,000億

港紙就祗有4,500億港紙(等值美金)去支持60,000億港紙,上述嘅倍數就由2.2倍,彈升至13.3倍,如此類推

薯片叔叔點解堅持保守理財,量入為出,就係唔想港紙俾人仔食咗,香港人血本無歸。

呢排CCTVB起勢播50萬存款保證,你就知有鬼啦。

希望我9up唔中啦
叫1/4嘅美軍幫你打一年仗
打到去莫斯科啦
買撚左就可以射爆150人啦
建國都得啦屌你老母
司馬昭之心
如果變左派錢俾某類人 例如三粒星嘅長者 每人俾幾十萬佢地去大灣區安老 政府統計預計2036年有237萬人 當有3成人會接受 就會少左71萬人亦少左人口老化問題 一黎有機會放返d屋出黎 二黎少左醫療系統嘅負擔 三黎唔使引入咁多'專才' 又再少左佢地嘅住屋需求

純粹brain storm下大家討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞