香港政府財政儲備為10,919億元

172 回覆
34 Like 231 Dislike
人工島一炮過清哂萬億儲備 但基建仲有2014提出個幾條新地鐵線要起 加加埋埋2000億走唔甩 都仲未計佢學澳門輕軌咁不停研究再推倒重來無限loop
香港正式玩完 搵定工移民啦
必然要畀美國知
香港嗰一萬億庫房係足夠俾支那頂幾年
必須立即搞死香港
唔係嘅話支那根本死唔去
屌你老母政府咁有米都唔比多D資源香港人一味識奶共同幫港人換血
呢d 咁長遠計劃, 到時實會變
北環線講左30年一樣未起
一路做一路會改
你放心
睇下關唔關大陸事囉,高鐵就好快上馬
儲咁多
然後一次過俾哂中共
慳慳埋埋一炮過畀哂共產黨
所以填海已經係本土 100% 關乎香港
唔涉及其他地方
點解唔贊成
又唔係高鐵咁起完送比廣東省
發你老母展咩

大把地方要用錢仲用黎發展

醫療教育房屋體育科大把地方要錢啦

用黎起埋d 超支大白象

好心弱智就唔好學人討論啦
强拆舊區唐樓起高密度住宅都未洗得曬
洗撚堆佢老母臭閪個海咩
香港大陸
萬億基建一炮過搞掂
買曬外國精英部隊同中國開戰
講毒有望
侵侵快做野啦唔係過一萬億凍過水 可唔可以比一半美國買料隊支那 美軍來了我帶路
支那個債務黑洞係257萬億人幣
中間影子銀行部份太難估算可能已經保守左,一萬億夠幾年 人行逆回購,即印錢放水每個月都20-30萬億,仲未計MLF中長線印既。
所以話今次支爆起上黎規模等於滅國
要憑空喺海上起一個住到100萬人嘅人工島,可想而知規模好大,花費足以耗盡香港國庫
為彰顯政府對可持續發展的支持、應對氣候變化的決心,以及推動綠色金融在香港的發展,政府計劃推出借款上限為1,000億元的綠色債券發行計劃,現正尋求立法會的相關授權以便盡快發行首批政府綠色債券。計劃下發債所得將為具環境效益的政府工務項目提供資金。另外,政府已推出綠色債券資助計劃,資助合資格的綠色債券發行機構通過綠色金融認證計劃取得認證。(財經事務及庫務局╱環境局)

送你1000億負債
曾俊華當年既未來基金
就係想扣起d 公帑, 起碼賬面條數無咁大
唔使比人望到正苦原來有咁多錢
我絕對相信係怕689 亂洗, 好似澳門咁送錢比廣東省

而家呢份未來基金就有用
起碼用返係香港, 發展本土
學老燒咁講
將個政府搬去天水圍嗰面
財政儲備1.1萬億

外匯儲備4萬億

4萬億有 1.1係財政儲備 1.7係貨幣基礎
實質係得2.2萬億

香港工程全世界最貴
不要忘記香港是中國的
發條春咩

基本民生野都未做好學人搞大白象

似足d窮撚飯都有得開仲要借錢買名牌
一萬億可以買到1000架F35
相比10年前既港珠澳, 高鐵, 蓮塘既基建

填海已經唔係賣港計劃

好應該盡快落實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞