有幾多巴絲真係會經常用相機拍片

38 回覆
0 Like 0 Dislike
儲緊錢換機

利申:仲用緊6d接event ,其他fd都用sony
儲緊錢換機

GH5 好似ok wor
問自己部相機會唔會用黎拍片
個個就羅公司個部
就算出名YouTuber, 冇番幾廿萬subscriber都唔會用部靚少少
Casey Neistat都係用canon 80D /5D3咋

自己唔用得RED
儲緊錢換機

GH5 好似ok wor

有諗過呀,但係crop factor呢樣野要諗
個個就羅公司個部
就算出名YouTuber, 冇番幾廿萬subscriber都唔會用部靚少少
Casey Neistat都係用canon 80D /5D3咋

自己唔用得RED

自己果部?ok
個個就羅公司個部

自己唔用得RED

自己果部?ok

個個就羅公司個部

自己唔用得RED

我真係唔信攞,雖然未去到Panavision,
Red camera 家用/業餘?你錄啲乜要咁高DR. 用得呢啲機應該拍Raw.
又要color grading, storage 又大,後製需時。

仲要用呢得啲機唔預你run and gun,最少一個main 機一個anchor.
個個就羅公司個部

自己唔用得RED

自己果部?ok

拍乜多?

自己果部?ok

拍乜多?

愛情動作片
個個就羅公司個部

自己唔用得RED

我真係唔信攞,雖然未去到Panavision,
Red camera 家用/業餘?你錄啲乜要咁高DR. 用得呢啲機應該拍Raw.
又要color grading, storage 又大,後製需時。

仲要用呢得啲機唔預你run and gun,最少一個main 機一個anchor.

其實我唔明自己個部同公司個部有乜分別

咪又係我俾錢買
其實講到尾,部機只係輔助,乜野真4k假4k,以前冇咁好科技一樣咁多好嘅片,如果連簡單嘅運鏡同點樣用畫面去講一個故事都未學好,俾到你用panavision加支optimo都冇用啦,香港有d啲拍野嘅公司拎住部amira一樣拍到同用單反冇分別,又淨係拉一拉條curve當grade左色。除非你會拎去做color grading同埋拎去後期公司做後期,否則普通拍下野拎部arri同埋red出去都係得個樣俾人睇。所以根本用咩機拍都唔係重點,重點係你點樣運用你部機

利申:廢jj
其實講到尾,部機只係輔助,乜野真4k假4k,以前冇咁好科技一樣咁多好嘅片,如果連簡單嘅運鏡同點樣用畫面去講一個故事都未學好,俾到你用panavision加支optimo都冇用啦,香港有d啲拍野嘅公司拎住部amira一樣拍到同用單反冇分別,又淨係拉一拉條curve當grade左色。除非你會拎去做color grading同埋拎去後期公司做後期,否則普通拍下野拎部arri同埋red出去都係得個樣俾人睇。所以根本用咩機拍都唔係重點,重點係你點樣運用你部機

True, TVB都用C300同phantom架,咪又係拍膠劇

完全同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞