[請教]物理治療撚入

43 回覆
0 Like 0 Dislike
其實我仲有第二樣問題想請教🙏🏿🙏🏿

我上兩年玩gym整襯左邊lower back, 其實果時我玩得唔重, 玩左陣就啪一聲, 肯定係腰椎左邊d 肌肉或筋莫位, 唔係骨位...
自從整親之後, 其實關於腰既動作都做到, 但企起身五分鐘或坐係挺腰都痛, 拿住痛咁, 包括左patpat, 腳就無乜事

到隔左年幾之後, 就搵左 中醫針炙, 衝擊波, 少少脊醫啪骨, 加埋按摩, 好左89成到....但左patpatd 痛仲係未清得哂

回想番原來以前係果個位係舊患泥, 我唔知本身傷左
例如做平板之撐, 左邊lower back d 肌肉會收縮得好緊, 所以做呢個動作個hip 成日沉左落去
接受完治理後, 最近做番運動, 平板之撐都無問題, 但做到最後就feel 到以前收得好緊個情況, 做番運動係希望可以練強番條腰

想請教下我其實整親d 咩??
肌肉, 筋膜??
神經就肯定有事...
仲諗緊仲有咩可以做🤔

🙏🏿🙏🏿🙏🏿
謝解答
但個舊肌肉好硬,會唔會唔係肌肉問題
健康院檢查個陣我唔講個B 有咁既問題根本唔check, 按左一下話懷疑斜頸就排骨科同物理治療,無照過x ray ,好驚唔係肌肉
Torticollis斜頸有分幾種 大多數係因為Sternocleidomastoid 姐係你講頸下面肌肉太緊 物理治療師搵方法放鬆返就ok
好少係因為骨頭同神經 不過都唔駛太擔心 物理治療師係治療過程會分得出
另外你講X-ray 而家好多病好似back pain咁其實係over imaging 照xray唔係無風險 尤其是你個個case係bb 幅射影響要小心啲
之前跟個腦神經科醫生 都見過有成年病人有神經性斜頸
多謝解答
唔肯定 low back好複雜 呢個情況真係要親身搵物理治療師觸診先答到你 有時候就算身體好返 你個腦仍然會記得個位傷左 下意識收緊肌肉去保護你

現階段唔建議你做太多腹肌 同埋都唔建議你做平板支撐呢類型isometric hold exercise 因為對circulation唔太好
circulation=血液循環?
點解???

isotonic呢???
🙏🏿
不過我點都要練下, 條腰好弱, 請問有咩建議
chrisleung
馬來西亞華僑, 好似係
脊醫, 跌打
可以參考下, fb, youtube 都有片
見佢都係類似大人咁整d 細路仔
我都見過 初頭以為佢係脊醫 但原來佢好似係中醫方面嘅正骨師

不過bb 同細路仔 我都係建議睇返骨科醫生同物理治療師呢啲傳統醫學好啲 所有治療都係有風險的 有時小朋友未必可以好好咁將感受表達出嚟 傳統醫學個架構同規範可能會做得足啲 同埋唔同專科之間嘅溝通都易啲
要睇就睇物理治療啦
SCM係指sternocleidomastoid 果舊肌肉
平時抱bb既時候留意下頸既位置 做多少少拉筋
見咁多巴打問我又搭單問下

之前同人拗手瓜個手踭"啪"左一聲,自此以黎長時間拎重野個手踭就會好痛(直頭痛到標眼水)

究竟係乜野一回事
搭單問下 手掙前排唔知點整親,隻手一屈埋就會痛,間唔中會刺痛,有時會卡住卡住咁,伸直隻手會啪一聲,咁就會冇事一陣。遲下會唔會變做風濕
可能係之前整親筋鍵 無好好俾佢好返 唔肯定 你試下拉多啲筋先 再睇下物理治療
你肌肉會唔會好緊? 啪一聲係 feel到關節入面定筋鍵磨到先? 都係一樣拉多啲筋睇下
feel到係關節 又唔會話好緊嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞