北海道JR PASS 問題

34 回覆
0 Like 1 Dislike
有幾個 關於北海道JR PASS 既問題想問下

(1) 係唔係唔使係香港上網預訂都得? 直接去新千歲機場買都可以
(2) 如果去到新千歲機場先買指定席,會唔會黎緊幾日無曬位呢?
因為有幾日係札幌,函館,登別,旭川咁樣PLAN, 搭車時間都兩~三小時
可以喺日本先買, 價錢一樣

就算你喺香港買都冇得通過旅行社/agent劃拍定席, 如果唔係日本長假期可以去到先劃位都ok
thanks, 但係唔係要係機場預先知道果幾日既班次 先劃相關班次既位
早左/遲左搭班車 就要坐番自由席?
你plan 好行程,買左飛就可以劃曬咁
多日
唔洗㗎 去到各站你再劃就得
市內我地會早一日劃/去程劃回程 比較多旅客坐就會無曬位
如果無就可以坐自由席
但你比得個pass錢 最抵緊係坐返指定

岩岩去完買左7日pass 24000yen
5日 好似22000YEN 差2000 , 7日都唔知買唔買好 但又去唔到咁多日咁遠

諗住去到cts 機場再買

你果時即日劃位 多唔多人呀 怕無位坐 成三四粒鐘

anyway thanks
你去幾多日?
我有六日係北海道所以買左七日

係cts買得㗎啦,個staff仲識廣東話。

我千歲去札幌個d有時真係未必劃到位。

但去富良野美瑛個d最好早一日劃啦 始終坐得耐 同埋d野都要就時間 有時啲班次可以隔勁耐先一班
我去7-8日呀
但去唔到富良野美瑛果邊 因為落雪應該無咩野睇
係函館 登別 旭川 遊走最遠
可以預早喺jr東日本預先劃位
Sorry, 想問下如果唔買 JR Pass, 係咪就咁用 Suica 卡嘟入閘就 ok?
咁點樣 book 指定?
係唔係預先係個網預訂就可以? 打英文名都OK?
使唔使用信用卡比住錢架
https://www.jreast.co.jp/tc/ticket/reservation.html

http://www2.jrhokkaido.co.jp/global/chinese/ticket/railpass/rail03.html

要用信用卡劃位,攞飛時要帶信用卡,有pass 唔會扣錢,詳情睇link
特急冇乜人坐.唔需要提早book
新千歲有職員係講廣東話
呢排都有睇緊jr pass
搵到klook有1200定1000-120既優惠code
諗緊係klook買
用SUICA小心唔好出界,基本上淨係可以係札幌附近用
https://www.jrhokkaido.co.jp/kitaca/02area.html
關西果張ICOCA 用唔到?
得,所謂全國共通IC卡都可以用
上年去北海道都有買pass ,我就每日劃定聽日既飛。
最驚係長程果d 冇位坐,尤其星期六函館來回
搭之前果日去counter劃位都有好多位?
冇睇多唔多位呀。
不過如果定晒行程可以一早劃晒咁多日既
同埋最好就用日文嘅 eki net, 功能多好多
做會員要入定信用卡資料先? 咁唔安全咁既
如果你book咗車飛 但係又no show
咁佢都要保障自己 先至會過數

呢個網有日文版ekinet教學
https://amm693.wixsite.com/railway
咁我係唔係依加可以買左指定席劃左位先
去到日本新千歲機場JR COUNTER , 先買jr pass 同佢講返網上買左 指定席
可以
你最好印返個紀錄出嚟同埋一定要帶埋登記ekinet嗰張信用卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞