原來90 後既你都就三十歲

265 回覆
597 Like 10 Dislike
唉,真係覺得時間過得好快丫!當年既自己18/22去到邊都好似自己最細個......宜家........個個都18/22.........自己已步入......29+1。 想當年
90後輸左50萬
覺唔覺廿中呢幾年過得勁快

快到痴l線
一諗到就三十但事業又到樽頸位
老豆老母又就退休
同女朋友計劃未來就覺得好l大壓力
一諗到要省足幾年錢黎準備結婚就覺得好l灰
未來好似就咁定形
好想再有d突破
但要諗埋女朋友就覺得好似咩都做唔到咁
幾年前仲覺得自己青春無敵,依家好迷惘,唔想做萬零蚊嘅工,祼辭幾個月,幸好家庭唔算大負擔,俾幾千家用。心思思想考個水電牌,學幾年師到時睇下有冇機會做判頭仔
95撚
14年dse完就出社會做到依家
呢排唔知係咪同屆嘅都讀完書,最近都有啲同年嘅入左同一公司做野。
感覺上好似輸左啲野咁
收皮啦 妒忌就妒忌啦
90後係最後一代香港人,賤過地底泥
dsg不了
90頭,比同齡人遲讀完書,啱啱先出嚟做嘢
感覺上好似蝕咗,但係嗰段時間真係enjoy到讀書嘅樂趣,所以感覺好矛盾
依家做嘢好唔慣,未出嚟做嘢前時間都係自己嘅,想點用都得
依家大部分時間都賣咗畀公司,唔係唔鍾意份工,不過自己又冇乜目標,人工又唔係高,日日返工唔知為乜
一諗到自己呢幾十年都要咁過就好迷惘
無錢 無樓 無人 無物
父母都未養掂 拍拖結婚更加唔敢諗
越諗就越灰

為咗自己精神健康著想
依家諗住建立下副業同興趣
94撚過緊廢青退休生活 洗哂啲積蓄先努力搵工
我發現好多人都會抖半年唔做野咁
祝巴打揾到好工

Btw更時更post?
同感
唯有博機會走
80後老餅路過

搵得嗰廿k, 雖然屋企有間舊樓
但就嚟四張嘢都仲係A0, 而且工作已經再無發展空間

儲咗球幾, 既然又唔諗住買樓, 更加無可能結婚生仔, 搵唔到人生希望, 所以諗住今年至明年初辭工提早退休

然後接freelance過世算數
加油
你仲搏過我,而家收手定點??
都幾開心啊咁你可以咁後生就退休又有樓
養下小動物就好開心有得陪下你
不知不覺到咗廿中,好撚灰。
以前後生任性追夢做freelance搵唔到食,
到今年先開始發覺要諗將來諗結婚,
但ive仔冇乜技能出去搵工又淨係搵到啲皮幾嘅工,
諗到就算返兩份chur足廿四小時都唔夠人哋一份就想死。
做左3年野但畢業就好似無幾耐之前既事咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞