【倫敦金男食完鬆】2個孩子唔同爸爸 20歲港女:都擔心閒言閒語

304 回覆
584 Like 23 Dislike
被賤男搞大肚後拋棄的Qube(20歲),18歲時跟當時的男朋友已誕下小孩,做了年青未婚媽媽。

「當時在餐廳工作,負責沖奶茶。18歲懷孕的確係比較年幼,不過我很喜歡小朋友,不想放棄一個生命,所以最後都是決定生下來。」就這樣,Qube由女孩子變成母親,過著另一種生活。

當初家人有反對的,但當時的男朋友說會負責,家人都相信的,於是便讓他們走在一起。雖然誕下小孩,但當時Qube跟男友沒有結婚,只是一起同居,「男朋友在我身邊,而且連小朋友也有了,所以是否結婚都沒有所謂。」

但一起生活後,兩人愈來愈多磨擦,「同居後,覺得大家相處太多問題,經常吵架,就開始覺得可能真的為了小朋友,大家才在一起,最後跟他談好和平分手,撫養權歸我。」

跟男友分開,未婚加上單親,Qube坦言感到壓力,「我上班時,家人幫我照顧女兒,平時放工回家她已經睡了,我上班她又未起床,變了很少時間相處,但如果不上班,又沒有錢養育女兒。」現在女兒開始長大要讀書,花費會更大,經濟壓力會更沉重。

Qube現已懷孕四個月,將來孩子出世,她便是兩個孩子的母親。一個女孩子,帶著兩個小孩,未來的路會很難行,「有想過,朋友都有這樣跟我說,擔心我(將來)找不到男朋友,我就跟他們說,其實有兩個小朋友已經足夠,以後拍拖機會,有就有,沒有便算了。」

兩個孩子不同爸爸,可能亦會惹來指指點點,「其實都有想,都會擔心兩個小朋友不同爸爸,會給人閒言閒語,不過都沒有辦法,生了下來是無可避免,唯一可以的,就是盡量保護他們。」

https://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20181002/627956

有冇人想做第三個爸爸
幾正
有無條女個樣
好似幾正
肉便器
老實講
呢個係道德vs現實既問題
條女落仔你地又會話佢無人性、落仔
生左出黎又會話佢無腦、養唔店
咁你想佢點做先
都唔知邊個仆街將落仔呢樣百利而無害既事標籤做無人性 落仔害左個老母既身體,唔落仔害撚埋個仔
帶袋
衰過一次仲由個男人中出
呢啲on9真係極品
臭雞
至少條女肯負責
算係咁啦
係生得蠢比人呃姐
第一個都話細路女唔識野
第二個有左 應該話咩好

先唔好講呢個年紀帶住兩個 再搵歸宿 都唔簡單
仲要兩個都唔同爸爸
其實真係幾難接受
唔識做安全措施?
夾硬生出黎咪又係害死仔女
有閪道德咩
18歲做係茶記全職沖奶茶就好心咪生啦
又要累到屋企人幫佢湊,難為佢屋企人養到件on9女咁大諗住佢出身做野,點知整多件細路返去累屋企
而家又整多件唔同種,廿歲出頭有兩個唔同老豆既細路 咁樣夾硬生出黎仲賤撚過落仔
有d女人天生出黎俾人屌
又無腦又無學識
人生究竟做梗乜
唔係佢生出黎冇腦 係佢扑野唔帶套而冇腦
唔想害左個細路既 就唔該好好咁教佢地 如果唔係只會變左佢老豆老母咁on9 不過機會都好大
有d男人天生出黎無女屌
做個仔先慘 出世窮 又無老豆
不要再說了
仲難為左你父母添呀 未退休仲要照顧多兩個bb 雖然佢兩個教到你咁都要負返責任
咁撚無腦仲學人講咩生命唔生命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞