【10月新番】來自繽紛世界的明日

1001 回覆
47 Like 9 Dislike
見到有sp仲以為總集篇
P.A.真係好叻別人去聖巡
上個禮拜咪又係話今集好沈重乜乜乜
又幾好睇嘅
套SP好似ATX獨家架bor.

畫得好撚靚
又係去玩
但唔係玩得好多集
都已經一半 配角嘅角色回都搞掂 喺時間入直路
今集繼續燃燒預算
唔通阿婆同部長要發力了
睇下pa嘅背景 再睇睇Jc staff喺魔禁嘅背景
魔禁背景好差咩 我覺得今集地底d景幾靚
除咗個段係好啲 其它全部都係啲垃圾3d
3dcg係用嚟點綴 錦上添花 但Jc staff只係為慳錢 完全用晒3d做背景
無論係pa啊ufo啊京ani 所有動畫公司都會用3dcg 但用3d係應該基於作畫要做好嘅前提之上 然後再用3d整得更靚更好
而唔係成個背景全部係用3d整 捨本逐末
CFU你咁有研究
當年睇咗白箱之後就想瞭解多啲
不過都只係聽下啲人評論 拋下書包

再者對3dcg都幾反感 除非真係用得好好 冇比人覺得有違和感
講起3dcg 最憎d公司用係角色身上 好生硬 除左寶石之國外 其他動畫用3dcg都係好7
冇睇寶石之國 全3d動畫本身就因為抗拒好少睇 唯一接受到嘅得樂園追放

3dcg最大嘅缺點就係表情生硬 當你個人表情流露唔到比觀眾 好難令人投入
情況就好似白箱有話個作畫 角色表情畫得唔好 雖然個到講嘅係手繪唔係cg 但道理一樣
Nico維護緊 於唔到條片上嚟

除咗生硬同違和感 3dcg就係冇手繪個種美感同浪費
好似如果有囡囡情人節送朱古力比你 親手整同街買係2個次元
點解所有3dcg, 就算樂園同寶石個角色都係lag , 唔夠fps
明明係vector 都唔render 高fps
但可惜我地要接受ㄧ個事實:

好多動畫製作工司都將會全面投入3dcg制作,為左節省成本。
直頭垃圾
就係今集叫做好少少
其實上次風平浪靜就係用得好好
你用3D唔緊要
冇啦啦轉果下先係問題
慳錢依樣無可避免
但動畫數量過多 但又唔肯比足夠錢製作組去請足夠人手先on9
又唔肯減產 又唔肯比錢 搞到動畫越嚟越多 質素就越嚟越低
扮返手繪既fps出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞