leasing前景

83 回覆
0 Like 4 Dislike
Asset mgt又即係leasing野
係個名好聽啲
Asset mgt係做leasing plan
領展咪有條team叫am
做mall先要考慮mkt mix
commercial and industrial 租到就ok
不過到尾都係老細話事, d plan/估值都係做下樣
你係c/i/r?
c/i通常都係agent, 亦有人識到d tenant, 打下風流工
r....唔識
讀書都係做下樣
老老實實, 有乜要讀丫
同埋real estate master好難入

我老細都係冇讀過書不過top sales做landlord mgt
其實好多leasing manager or senior mgr都唔需要surveyor資格
反而track record先最重要
因為真係搵錢
surveyor乜鬼丫, d估值得啖笑
如果係做hong kong land/swire咪去讀下
不過讀書真係冇乜用

同其他行業唔同
做leasing
你有network有track record至係王道
Track record儲夠
搵工人地爭住請你
唉 我都唔夠network 卡卡地關
你地係大發展商做緊?
係做commercial/ retail?
Fg一入行做細landlord 岩岩辭左
去見左幾份工都一樣係landlord
行業前景唔差啦一年多d經驗offer到2萬頭想點
唔好諗Asset Mgt Private Equity 果d啦唔輪到你
做咗幾多年?
大家點睇Savills, Colliers果啲?
你依家做緊咩位
其實大陸話搞商場招商果d 喺香港對應係咩
我有親戚喺大陸搞房地產,話有機會比我學招商搞商場
但我law底連入手都唔知點入
即係leasing?
agent
人工高唔高?
我都想知
跑到樓咪高
應該是吧
apm當初都係自己搵人join
去學下野
跑到數咪高

6位數不是夢, 有d人做幾年unun腳
Savills 啲leasing都係跑數?
呢d公司都唔係landlord
一係跑數
一係prop man, 普通文職
可能人地好叻
自問唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞