[10月新番] 關於我轉生變成史萊姆這檔事

1001 回覆
57 Like 15 Dislike
半年番啊
無啦啦打格 真係好抵死
艾蓮醬
節奏真係好慢.. 成集完左先岩岩入村 好想睇落去呀 漫畫已經睇左三次
直接睇小說啦
睇完小說睇埋WEB
睇完WEB個人會好滿足
文庫版都有睇 係無睇埋web 見人話有啲分別 無咁完整
咁唔好咩,最怕飛到火箭咁
叫做有結局睇
雖然文庫個結局好似會改
半年番咁正?
希望唔好好似overlord咁左cut右cut就好了
條龍......仲會唔會出返黎有戲份
會,但未必今季有?
快又話內容描寫唔夠
慢又話驚做唔到邊個邊個位
漫畫L 無知一問, 小說係唔係出晒?可以一次過追晒佢?
WEB版完左 文庫版仲出緊

web就出晒
web出晒,文庫未
覺得web後期好流水
Boss好小物臭
Overlord 直頭好似放錯重點咁啦
第2季用4-5集時間講獸交 第3季就6集時間講卡恩村

仲要比起其他章節,獸交同卡恩村係無乜點cut 咁制
睇web 睇到中後期有人鳩譯搞到完全睇唔明
點解輕小說連載有分web同文庫?

web出完仲有人睇文庫?
通常WEB版同文庫會有出入 會改動少少野 或者 大執
你咪當遊戲試玩版
可以大執可以唔執
Web=作者自己作黎玩
文庫=有出版社睇中你套野拎黎賣,但好多時都會改
當年SAO因為超字數唔可以拎去比賽,
川原放上自己網站繼續連載SAO
後黎作到Alicization篇 唔夠靈感,
就抽左部分設定,作左 加速世界
後來加速世界得左獎,
三木一馬 負責 加速世界嘅出版。
三木一馬 發現 加速世界 有啲設定唔似係憑空創作,於是佢就問川原 係咪有其他作品
一問之下就挖出SAO (web版),
仲將佢變做文庫版出版。

加上後來 三木一馬 喺 成為輕小說家 呢個網文集中區 挖出 當時人氣第一嘅 魔法科高校的劣等生 並將其文庫化。

SAO同魔劣呢兩個web變文庫嘅超級成功例子令輕小說界開始將大批網文文庫化。
web轉文庫嘅優點係web版時已累積一定人氣,搵高人氣嘅黎出文庫版基本上穩賺。

通常宣布文庫化之後,web版就會下架。

同埋文庫版可能會修改劇情。
受教

所以史萊姆哩個例子就係佢web出晒先至出文庫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞