一句講曬,iphone 8 plus定 XR?

96 回覆
97 Like 271 Dislike
多數人應該都係為左個功能而買,而唔係純粹為show off
其實好多人最著緊都係個mon
一個326ppi一個401ppi
不過好似過左300ppi,肉眼已經見唔到d格仔
326同401 分別應該唔大?
買部手機都要考慮人哋點諗
而且現實中根本冇人理你用咩機
如果鋁合金邊就係玩具嘅話
咁8plus又何嘗唔係玩具?
8/8plus vs X

XR vs Xs/Xs Max

你覺得8plus真係旗艦機?
好似話10-12英吋既距離睇下,300以上既ppi肉眼都分唔到,當然仲有mon既大小,但5.5同5.8應該影響不大
未出iPhone x既時候,iPhone 8唔係旗艦機?
x 同8 同期出
唔係
差一個月。。都旗艦左一個月?!
咁唔通你又話XR係新機,Xs/Xs Max係舊機咩
8plus平多2000就會選擇8plus
等部xr有實機揸上手先決定未遲
電量多咗
Screen差唔多
機身細咗
兩個64GB差得400HKD

我覺得就影相需求一般嘅必定就XR
好睇重雙鏡就8p
細機加電池case嘅表示XR硬
無XS 揀 公平咩
玩 VR咪唔係LO
咪係,用連登毒撚嘅眼光,買邊部都比人屌死。
自己岩價值又岩心水就買啦,理鳩班毒撚咩
XR除左粒u 真係唔知有乜野好過8 plus
講真用緊6s以上 一係轉Xs 一係strong hold
咪7啦要影相先會換XR而唔係8 PLUS

你知唔知XR個單鏡係用XS / XS MAX 主鏡

8 PLUS 個副鏡感光元件細到PK仲要冇OIS, 暗小小真係J唔落(相機軟件都自動轉番主鏡ZOOM)

利申:用緊8PLUS
白癡
改個名係HDR 你以為就係HDR
smart HDR類似大陸機果啲咩AI 影相模式
揀曝光最好幾張合成
改善iphone以往低光下只會自動推高iso
令高光位有好多noise
估計係得益於新sensor同埋A12 神經網絡引擎(NPU)姐係負責AI運算嘅cpu
冇AI運算 呢幾年啲手機根本冇可能影到好似相機咁令 冇Ai 華為都打柴
玩具級 真係笑撚死
8p多粒長焦鏡頭 唔見得比XR影相令
XR sensor大啲 人像模式靠AI模擬 估計同8p冇分別
8p長焦鏡頭 除非你成日影遠嘢 唔係用得著情況好少
A12之前所有機,長焦鏡頭主要幫助影人像模式,因為未有smart HDR模式
其實好多人最著緊都係個mon
一個326ppi一個401ppi
不過好似過左300ppi,肉眼已經見唔到d格仔
326同401 分別應該唔大?
好似話10-12英吋既距離睇下,300以上既ppi肉眼都分唔到,當然仲有mon既大小,但5.5同5.8應該影響不大

巴打到底明唔明咩係ppi架
mon大小關ppi咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞