亞洲電影推介及討論區

51 回覆
3 Like 0 Dislike
怒overrated

怒我覺得幾好睇 64我睇左,我覺得有啲悶,下集叫好睇少少,可能啲機構之間既關係搞到我好亂 又多廢話,節奏又慢

怒條條線都無頭無尾,情節薄弱,浪費左班好演員
比海還深,漫長的藉口同怒係咪同年
揹重飛個男仔d戲真係不敢恭維,不過廣瀨鈴比我想像中演得更好

屌 你講既每一句野我都totally agger
除左攝影同剪接之外真係諗唔到其他比較優秀既地方
淨係講結構同氣氛 比海還深都已經高怒十鳩幾班
怒overrated

怒我覺得幾好睇 64我睇左,我覺得有啲悶,下集叫好睇少少,可能啲機構之間既關係搞到我好亂 又多廢話,節奏又慢

前年套戀人們都係玩三段式敍事已經比怒完整多
怒配樂係正既,坂本龍一
怒overrated

怒配樂係正既,坂本龍一

由其尾段真係太靠音樂去煽情
同埋剪接係差,每場戲未完就剪去第二條線
反觀《戀人們》冇咩Cast、攝影同剪接都係一般般,但就用演員演技去營造哂氣氛,導演手法已經係兩個層次
利申:已經係高登屌左一次

怒配樂係正既,坂本龍一

反觀《戀人們》冇咩Cast、攝影同剪接都係一般般,但就用演員演技去營造哂氣氛,導演手法已經係兩個層次

mark低戀人們先
【日本】型人狗仔隊(Scoop!),香港2月9日上映
預告片:https://youtu.be/HKyVU58w8xs

呢套好似幾正 但個名...
【香港】救殭清道夫,3月16日上映
預告片:https://youtu.be/DtBb2C6HaPY
怒overrated

怒配樂係正既,坂本龍一

我指within每條線既剪接
唔係由一條線剪到去另一條果種
廣瀨鈴搵個男仔果段剪得好架
係線同線之間連接果d位唔好 呢點我覺得係導演安排有問題
成套戲既結構真係散到不得之了
睇到d影評係到吹奏套戲既氣氛、結構幾連貫我真係笑而不語
【中國】心迷宮(Deep in the Heart)
導演:忻鈺坤;演員:霍衛民/王笑天/羅芸/楊瑜珍/孫黎/邵勝傑/賈致鋼/曹西安/朱自清

預告片:https://www.youtube.com/watch?v=82goiLn5F_I

個導演新人黎,但套戲好撚高汁 講條村入面因為一條屍而發生既事,每個角色都同條屍有直接或間接既關係,環環相扣 個敘事結構幾特別 雖然套戲係大陸農村片,但鐘意懸疑片既巴絲一定要留意

不得不佩服咁低成本都拍到咁好睇既電影
聽講導演嘔左成副身家出黎

邊個?個沖繩boy?

係,演得到喉唔到肺咁
渡邊謙條線睇到尾忍唔住喊左
Btw 《怒》美軍女女女人睇到好不安

有一刻以為廣瀨玲會無事
古天樂套矛盾戰爭好似新年後就開鏡
但新年前佢仲趕緊拍兩套戲

終於開鏡
談到唱過不少主題曲,J.Arie直言這都是一種幸運,「電影的歌通常會偏向大眾化的口味,大部分也是情歌,我也想過,將來可否將其他題材的歌可以擺進電影裡。」J.Arie本來就是一個唱作人,一講到創作就變得很活潑:「好似將上映的《貪狼》,入面有很多男人的戲份和打鬥場面,我諗放隻歌落去唔會係情歌喇掛?之後的《今晚打喪屍》也有機會用到我寫的歌,我正在計劃到底寫一首快歌,抑或交一首好正路的慢歌。」

J.Arie認為無論是一首電影歌還是普通的派台歌,「獨特性」也是相當重要的一環,「近幾年的電影精神好重要,不論是甚麼電影,如果呈現到香港精神,就已經會有很好的口碑。」幾年前的《狂舞派》就是好例子,香港人對於一個歌手的看法,也會因他們背後的想法而改變,「香港聽眾未必會留意歌手每一隻歌,但你會喜歡一個歌手,會是因為他們的精神。」

黎緊J.Arie有機會寫幾首電影主題曲
第二屆「首部劇情電影計劃」共有二十一個電影製作團隊參賽,專業組十二個,大專組九個。優勝團隊的電影計劃如下:

專業組
---
電影名稱:《戀@廣場》
故事簡介:描述幾名年輕人在愛情和理想之間如何作出抉擇
導演及編劇:陳哲民
監製:邱禮濤

大專組
---
電影名稱:《以青春的名義愛你》
故事簡介:透過描述一段師生戀,揭示兩個家庭及社會的種種陰暗面
導演及編劇:譚惠貞
監製:趙崇基、談智偉

電影發展基金將撥款資助優勝團隊拍攝電影,大專組優勝團隊的資助上限為三百二十五萬元,專業組優勝團隊的資助上限則為五百五十萬元。

優勝團隊須完成電影策劃、製作及發行等整個電影生產及銷售過程,從中學習籌劃製作一部劇情電影的實務知識。

首屆「首部劇情電影計劃」的三個優勝團隊分別是專業組的《藍天白雲》(導演:張經緯)和大專組的《點五步》(導演:陳志發)以及《一念無明》(導演:黃進),三部電影的拍攝工作已順利完成。

http://www.info.gov.hk/gia/general/201601/08/P201601080816.htm
第十一屆亞洲電影大獎將於3月21日喺文化中心舉行,入圍名單如下:

最佳電影
《哭聲》南韓
《密探》南韓
《吹不響的小風琴》 日本
《一路順風》台灣
《我不是潘金蓮》中國大陸

最佳導演
《哭聲》羅宏鎮 (南韓)
《吹不響的小風琴》深田晃司(日本)
《七月與安生》曾國祥 (香港,中國大陸)
《我不是潘金蓮》馮小剛 (中國大陸)
《離開的女人》拉夫.狄亞茲 (菲律賓)

最佳男主角
《一路順風》許冠文 (台灣)
《屍殺列車》孔劉 (南韓)
《吹不響的小風琴》淺野忠信(日本)
《不成問題的問題》范偉 (中國大陸)
《樹大招風》任賢齊 (香港)

最佳女主角
《德惠翁主》孫藝珍 (南韓)
《我不是潘金蓮》范冰冰 (中國大陸)
《夢の花嫁》黑木華 (日本)
《幸運是我》惠英紅 (香港)
《離開的女人》Charo SANTOS-CONCIO (菲律賓)

最佳男配角
《哭聲》國村隼 (南韓)
《屍殺列車》馬東錫 (南韓)
《怒》綾野剛 (日本)
《我不是潘金蓮》董成鵬/大鵬 (中國大陸)
《樹大招風》林雪 (香港)

最佳女配角
《一念無明》金燕玲 (香港)
《下女誘罪》文素利 (南韓)
《Band友愛回家》前田敦子(日本)
《妮嘉》莎芭娜·阿兹米 (印度)
《擺渡人》熊黛林 (香港,中國大陸)

最佳新演員
《下女誘罪》金泰璃 (南韓)
《怒》佐久本寶 (日本)
《身後仕》菲爾‧拉赫曼 (新加坡、德國、法國、香港、卡塔爾)
《點五步》胡子彤 (香港)
《美人魚》林允 (中國大陸)

最佳編劇
《伊朗式遷居》阿斯加‧法哈迪 (伊朗、法國)
《離開的女人》拉夫‧狄亞茲 (菲律賓)
《你的名字。》新海誠 (日本)
《下女誘罪》朴贊郁/鄭瑞景 (南韓)
《樹大招風》麥天樞/龍文康/伍奇偉 (香港)

最佳原創音樂
《七月與安生》波多野裕介/金培達 (中國大陸)
《密探》MOWG (南韓)
《三人行》柴維耶‧杰摩 (香港)
《一路順風》曾思銘 (台灣)
《怒》板本龍一 (日本)

最佳造型設計
《羅曼蒂克消亡史》奚仲文 (中國大陸)
《下女誘罪》趙尚景 (南韓)
《真田十勇士》黑澤和子(日本)
《屍殺列車》KWON Yoo-jin/RIM Seung-hee (南韓)
《擺渡人》張叔平/張兆康 (香港,中國大陸)

最佳剪接
《下女誘罪》金尚范/金宰范 (南韓)
《怒》今井剛 (日本)
《屍殺列車》YANG Jin-mo (南韓)
《身後仕》利‧查泰米提古/Natalie SOH (新加坡、德國、法國、香港、卡塔爾)
《湄公河行動》 David RICHARDSON (香港,中國大陸)

最佳攝影
《比海還深》山崎裕 (日本)
《密探》金志勇 (南韓)
《我不是潘金蓮》羅攀 (中國大陸)
《不成問題的問題》朱津京 (中國大陸)
《羅曼蒂克消亡史》杜杰 (中國大陸)

最佳美術指導
《下女誘罪》柳成熙 (南韓)
《潘朵拉》KANG Seunh-yong (南韓)
《夢の花嫁》部谷京子 (日本)
《擺渡人》邱偉明 (香港,中國大陸)
《鐵道飛虎》馮立剛 (中國大陸)

最佳視覺效果
《屍殺列車》JUNG Hwang-su (南韓)
《真‧哥斯拉》樋口真嗣 (日本)
《鐵道飛虎》孫立、盛勇、王上、孫靖 (中國大陸)
《擺渡人》Perry KAIN/林哲民/Thomas REPPEN (香港,中國大陸)

最佳音響
《哭聲》金東漢 (南韓)
《長江圖》房濤/郝智禹 (中國大陸)
《真‧哥斯拉》中村淳 (日本)
《寒戰2》曾景祥/李耀強 (香港,中國大陸)

http://www.asianfilmawards.asia/press-room-zh/第十一屆亞洲電影大獎名單公佈/?lang=zh-hant
有套由細到大都好鍾意既韓國戲
假如愛有天意
雖然大個再睇就發現好老土 但次次睇都會喊
其實亞洲電影大獎認受性係咪好低
屍殺列車孔劉同樹大招風任賢齊入圍最佳男主角睇到眼都突埋
點睇都係樹大招風林家棟做得好過任賢齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞