求指教下小弟新手咩機最適合

39 回覆
1 Like 0 Dislike
真係咩都唔識 想買部邊學邊玩
鐘意影下景同人 都比較雜食
不直唔多 3-4000左右
有無巴打指教下

追過post 係咪xt10 比較好
100D or 700D
Budget 太少
唔拍片既話xt10啦
d色直出唔洗執 富士鏡就豐儉由人 加上冇爛鏡
用住xc1650都夠玩

利申xe2+35.4 & gr2
唔拍片既話xt10啦
用住xc1650都夠玩

唔該巴打
鏡我唔多識可唔可以講多少少
我見有巴打推薦咩1855
唔拍片既話xt10啦
用住xc1650都夠玩

唔該巴打

要加budget
xt10+1855要6千
唔拍片既話xt10啦
用住xc1650都夠玩

唔該巴打

要加budget

除左xt10 仲有無其他機推薦
a6000 加支sigma 30/1.4 夠玩

唔該巴打

要加budget

6千銀買d咁既垃圾
我用手機影都sharp過佢
色溫唔準抹又大影人好似有層膠咁
閃光燈又屎hss都唔支援
執相實變色唔好玩鳩人喎

唔緊要 巴打你有無咩推介
我都參考下
有無巴打指教下

A6000都幾唔錯
冇budget可以考慮玩定焦老鏡

相對現代鏡平,質素有好有壞,有老鏡散影,成色味道。但要有買二手,手動對焦等準備

我都參考下

唔使理呢個會員㗎,同埋可以直接Block咗佢。其實唔急係可以再儲吓錢入Fuji x-t10 + 1855嘅,對於超新手嚟講變焦鏡始終好啲 

當然其實以過來人嚟講,定焦仲正嘅。另外一個推介係Sony a6000 + Sigma 30/1.4 | c呢個定焦組合,等效焦距45mm類近50mm嘅標準鏡,近人嘅單眼視角,又有大光圈 

我都參考下

唔使理呢個會員㗎,同埋可以直接Block咗佢。其實唔急係可以再儲吓錢入Fuji x-t10 + 1855嘅,對於超新手嚟講變焦鏡始終好啲 

當然其實以過來人嚟講,定焦仲正嘅。另外一個推介係Sony a6000 + Sigma 30/1.4 | c呢個定焦組合,等效焦距45mm類近50mm嘅標準鏡,近人嘅單眼視角,又有大光圈 

好詳細 我真係超新手
有無話去邊買同有咩要注意

我都參考下

A6000又可以加老鏡,平到Minolta 幾百都有,可以試多幾味
有無巴打指教下

xt10 +16-50用緊,但對焦慢慢地,同追焦慢

以四千budget 我推水貨a6000+16-50
targetlock 追焦 對焦 連拍 都優勝過xt10
有無巴打指教下

但A6000 D直出色水又唔係人人接受到
樓主不如去兩間showroom玩下先

其實都係二選一了,慢慢試鐘意邊部
呢條咁既sony假膠化性起偽
大家小心佢成日針對我
我有大撚把兄弟或者契弟好似共匪咁
我會怕你?

你收皮啦,fujifilm真係啱新手喎,色水鮮豔,直出都見得吓人

你揾次比啲實際啲嘅理據得唔得
呢條咁既sony假膠化性起偽
大家小心佢成日針對我
我有大撚把兄弟或者契弟好似共匪咁
我會怕你?

你收皮啦,fujifilm真係啱新手喎,色水鮮豔,直出都見得吓人

你揾次比啲實際啲嘅理據得唔得

嘈係解決唔到問題

無視係最好方法
有無巴打指教下

我都推薦去showroon,最好去埋flickr睇各機作品相質

我都推薦去showroon,最好去埋flickr睇各機作品相質

flickr仲可以睇埋鏡
唔好急,因為入左坑想轉會就太遲

Agger去試吓部機睇吓自己鍾意邊個取向嘅機,人人唔同標準
搭單一問
XT10,D5500,760D邊部好啲
~6-7K budget
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞