林鄭: 宣布停工並不適合現時香港情況

181 回覆
25 Like 1488 Dislike
超強颱風山竹襲港,部分公共交通仍未恢復,被問到本港為何不宣布停工,行政長官林鄭月娥回應表示,由僱主、僱員大家以互諒互讓和體恤方法處理,更適合現時香港的情況,因為很多僱員要上班,為其他市民提供服務,例如有國際性會議要進行,有訪客要到港參加。

她指出,會盡快令本港回復正常運作,現時最大問題是陸路交通,所以昨日下午已經宣布學校停課,亦有向公務員表示,如果上班時遇到公共交通困難,打電話給上司就可以。

她亦呼籲,所有僱主體諒及靈活安排員工上班情況。

http://www2.hkej.com/instantnews/current/article/1946105/%E6%9E%97%E9%84%AD%3A%E5%AE%A3%E5%B8%83%E5%81%9C%E5%B7%A5%E4%B8%A6%E4%B8%8D%E9%81%A9%E5%90%88%E7%8F%BE%E6%99%82%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%83%85%E6%B3%81

香港市民係佢眼中同奴隸有咩分別
佢係咪唔知飛機停哂
離地離到上宇宙。咪唔知無飛機囉
屌你老母
屌你老母
on撚9
佢係咪係火星?
深圳又停
淋病
不嬲香港政府都係為外人服務
呢條友講少句野係咪會死
垃圾林鄭
體諒?我剩係知我老細成朝唔見左人
越解釋越on9
林鄭:我無話停工喎,點解班飛機師無開工???
因為很多僱員要上班,為其他市民提供服務<---咁佢要服我,我又要服務佢,,,永遠唔會完
又用呢D語言偽術將個波射晒比D僱主、僱員
個問題係僱員邊有得出聲
今日幾百班機飛到喎
飛機,巴士停哂 港鐵都唔知有冇check 過條路就行
姐係暗串緊深圳同澳門唔係啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞