[拋磚引玉]Minimal街拍

202 回覆
108 Like 3 Dislike
樓主竟然有幫indie band影相

因為我都係個band仔 雖然唔係主流band仔

呢啲應該算(好似係

巴打呢幾幅好正

想知D黑白想係咪落FILTER影?

利申:門外漢想學野

玩咩多 core仔個邊定shoegaze post野個邊

玩咩多 core仔個邊定shoegaze post野個邊

而家玩blues同rockabilly
不過返工好忙,少練

係台中影既
其實好似都幾難駕馭 

呢啲應該算(好似係

巴打呢幾幅好正

想知D黑白想係咪落FILTER影?

利申:門外漢想學野

你係咪回錯post
唔係好明 即係盡量將畫面嘅嘢減少突出個主角咁?
同埋係咪一定要有條水/地平線睇到係岩水平
好有趣
繼續練習 

好有趣

唔關水平事,無話咩一定要點
係idea上minimal
有好多類型構圖,例如齋pattern、簡約背景加突出主體,可以係建築、植物、人,咩都得
甚至有時我都唔覺得應該拘泥主體唔主體
例如小弟呢張,船同海同天都係主體,渾然天成,唔一定要突出所謂主體,當你乜都唔突出,又係另外一種手法。

只要唔係貪心地又玩顏色又玩構圖又玩好多嘢,總體上用簡約方法呈現就廣義都算係。有時要描述呢D,真係好似老子話齋「道可道非常道」。如果辭藻華麗係一個極端,Minimal就係光譜另外一端,無得用定義一刀切。
less is more

好正睇得好舒服

呢個ok

巴打more

呢個ok

好撚正,ig pls
唔識影相
好鍾意呢種相呀
第一次打燈影相

呢個ok

好撚正,ig pls

風景先決,呢 d 景好難唔靚。
好有趣

唔關水平事,無話咩一定要點
係idea上minimal
有好多類型構圖,例如齋pattern、簡約背景加突出主體,可以係建築、植物、人,咩都得
甚至有時我都唔覺得應該拘泥主體唔主體
例如小弟呢張,船同海同天都係主體,渾然天成,唔一定要突出所謂主體,當你乜都唔突出,又係另外一種手法。

只要唔係貪心地又玩顏色又玩構圖又玩好多嘢,總體上用簡約方法呈現就廣義都算係。有時要描述呢D,真係好似老子話齋「道可道非常道」。如果辭藻華麗係一個極端,Minimal就係光譜另外一端,無得用定義一刀切。

多謝巴打解釋

呢個ok

好撚正,ig pls

風景先決,呢 d 景好難唔靚。

係咪英瑛

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞