[jj插沙求救]作業系統目前未設定成執行此應用程式

5 回覆
0 Like 1 Dislike
我之前跟網上啲教學唔知去邊到將個預設儲存位由c drive轉左去d drive
之後就pk所有野都唔同哂path開唔到
啱之開offfice word嘅時候就彈左「作業系統目前未設定成執行此應用程式」出嚟
試過Google都搵唔到解決方法
跪求大神幫手
有啲program喺你install嘅時候係hard code咗個location落去,你改咗個drive location佢就搵唔返本來啲file,你只可以改返做原來嘅location去用得返,冇其他方法。
可唔可以改番轉頭 去c drive

我之前係改左呢兩個path
而家想改返但唔記得左原本嘅數值係咩
有冇巴打知或者幫我用regedit去HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
到睇返原本嘅數值係咩
我搞掂左啦多謝哂各位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞